Arhiva » Vesti » Večernje novosti 02.02.2017

Zbog ptičjeg gripa živina pod ključem

Zaraženi labud na kanalu DTD "alarmirao" opštinu Srbobran. Prodor virusa u farme i gazdinstva naneo bi ogromnu štetu

Večernje novosti četvrtak, 2. februar 2017.  |  Z. RAJIĆ

KANAL DTD kod Srbobrana, gde je krajem januara pronađen mrtav labud, proglašen je zaraženim područjem od ptičjeg gripa, a zona u poluprečniku od 10 kilometara označena je kao ugrožena. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine naložilo je niz mera radi sprečavanja širenja bolesti, uz upozorenje da je reč o virusu H5N8, koji je vrlo prenosiv na živinu i ptice.

- Važno je onemogućiti kontakt divljih i domaćih ptica, odnosno, direktno ili indirektno prenošenje virusa, koji je izuzetno infektivan, čak patogeniji od soja H5N1, koji smo imali 2005. i 2006. To znači da živina mora biti zatvorena na farmama ili gazdinstvima i da je potrebno na određeno vreme zabraniti ili ograničiti promet peradi i proizvoda od živine - poručio je Srbobrancima Saša Ostojić, rukovodilac nacionalnog kriznog centra Uprave za veterinu u resornom ministarstvu.

Prema njegovim rečima, primena biosigurnosnih mera podrazumeva i zabranu okupljanja živine na zaraženom i ugroženom području, kao i naseljavanja lovišta pernatom divljači.

- Neophodno je i da veterinari na svim farmama i gazdinstvima obave kliničke preglede i ustanove da nema sumnji na pojavu avijarne influence. Za sprovođenje svih mera, koje će otkloniti opasnost od ptičjeg gripa na tri kilometra u poluprečniku od žarišta u zaraženom području i na još sedam kilometara u ugroženom, dovoljno je tridesetak dana - predočio je Ostojić.

On je kazao da aktuelni virus ptičjeg gripa već nekoliko meseci hara Evropom, nanoseći ogromne štete na živinarskim farmama.

- Mi smo, na sreću, imali pojavu ptičjeg gripa samo na manjim gazdinstvima u Kovilju. Nije dosad zabeležen prodor virusa u velike farme i gazdinstva. Kad bi se to desilo, imali bismo teške ekonomske gubitke, jer kad virus uđe, teško ga je kontrolisati, s obzirom na to da se vrlo brzo širi - izneo je Ostojić.

Ptičji grip je u Srbobranu, kao i na drugim lokacijama u našoj zemlji, otkriven kod uginulih labudova, ali Ostojić napominje da su i druge ptice prijemčive za virus ove bolesti.

- Labudovi su samo najbolji indikatori bolesti, jer su veliki i beli, i zato uočljivi. I njihova biologija je takva da su dosta vezani za staništa, pa tamo gde egzistiraju lako je primetiti njihova uginuća, o kojima dobijamo izveštaje od raznih organizacija za zaštitu životinja i od lovačkih udruženja - objasnio je rukovodilac nacionalnog kriznog centra Uprave za veterinu.

NADZOR PTIČJIH STANIŠTA

OPŠTINSKI krizni štab u Srbobranu je povodom pojave avijarne influence doneo odluku o detaljnom nadzoru svih ptičjih staništa. Biće pregledani i uređeni ritovi i priobalja kanala DTD i očišćena zgrada nekadašnjeg hotela "Elan", koja je pretvorena u veliki golubarnik. Izvršni direktor JKP "Graditelj" Darko Nenezić apelovao je na građane da prijave svaku uginulu pticu i da je ne diraju, jer će komunalci doći da je bezbedno uklone i upute na analizu.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Farma

©2017 Netmark d.o.o.