Arhiva » Vesti » RTV 17.02.2017

Umesto poklona Kernu: Predlog Vučića o carinskoj uniji na Balkanu

BEOGRAD - Umesto poklona i suvenira iz Srbije, austrijski kancelar Kristijan Kern sa sobom u Beč poneće predlog srpskog premijera o formimiranju carinske unije na Balkanu. "To je moj predlog kao predsednika vlade za koji se nadam da će neki koji uskoro dođu posle mene taj put da nastave. Time bi smo približili države Zapadnog Balkana, bili bi privlačniji za investitore..", izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

RTV petak, 17. februar 2017.  |  RTV, Tanjug
RTV: Umesto poklona Kernu: Predlog Vučića o carinskoj uniji na Balkanu

U Beogradu boravi austrijski kancelar, Kristijan Kern. U zvaničnim razgovorima sa predsednikom i premijerom Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem ocenjeno je da je saradnja dveju zemalja na visokom nivou.

Vučić je Kernu predao „papir” o Zapadnom Balkanu, sa ciljem stvaranja slobodnog trgovinskog tržišta i carinske unije u regionu. Premijer je najavio i da je ideja da se tokom sastanka “16+1” koji će biti u Budimpešti, otvore i formalno radovi na pruzi Beograd-Budimpešta.

Savezni kancelar Austrije Kristijan Kern izjavio je danas da Srbija za Evropu nije "zadnje dvorište", već njena "dnevna soba" i da je ona deo koji mora još više da se približi Evropi.

Kern je, posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, takođe istakao da u trenutku kada se suočavamo sa nizom izazova, što važi naročito za Balkan, izuzetno ceni napore koje Srbija na čelu sa premijerom Vučićem pruža za održanje regionalne stabilnosti.

"Stabilnost je nešto o čemu treba da razgovaramo i na nivou EU i mislim da su nam u Briselu potrebni intenzivniji razgovori o putu Srbije u Evropu. Postoji veliki potencijal i tu Austrija sebe jasno vidi kao nekoga ko se zauzima za Srbiju", rekao je kancelar Kern na zajedničkoj konferenciji za štampu s premijerom Vučićem.

Radovi na pruzi Beograd - Budimpešta ove godine

Vučić je izjavio danas da je ideja da se tokom sastanka 16 + 1 koji će biti u Budimpešti otvore i formalno radovi na pruzi Beograd - Budimpešta.

Vučić je rekao da očekuje da ti radovi počnu pre u Srbiji jer smo mi "nešto bliži tome" i dodao da smo što se novca tiče mi spremni.

"Čini mi se da smo sve usaglasili sa kineskom stranom", naveo je premijer.

Austrijski kancelar je dodao da najviše mora da se uradi na infrastrukturnim projektima, pre svega železnici i auto-putevima, jer, kako je konstatovao, to povezuje narod na Balkanu.

On je u tom kontekstu pohvalio i inicijativu predsednika Vlade Srbije da se na Zapadnom Balkanu stvori slobodno trgovinsko tržište i carinska unija, jer je to nešto što može da poveća blagostanje u regionu.

"To je i u interesu Austrije, pozitivan privredni razvoj. Naša preduzeća su veliki investitori u Srbiji. Razgovarao sam sa mnogima od njih ovde i kažu da se osećaju veoma prijatno i da su spremni da nastave put razvoja i investicija u Srbiji", rekao je Kern.

Kancelar je dodao da je trenutno veoma teška situacija u svetskoj politici, da se svet suočava sa nizom izazova, a da to važi i za Balkan.

On je naglasio da izuzetno ceni napore Vlade Srbije na održavanju stabilnosti u regionu, jer je to važno, ne samo za Srbiju, već i za Evropu.

Kern je ocenio da Austrija može više da učini i da se intenzivnije angažuje kada je reč o razvoju privrede regiona i da u tom kontekstu jasno vidi Srbiju kao sagovornika sa EU.

On je dodao da je sa premijerom Srbije razgovarao i o pitanju migracija, i ukazao na veoma dobre odnose.

"Želimo da proširimo podršku srpskim snagama, a kao priznanje za savladavanje migracionih izazova, uručićemo od 1. marta Srbiji infracrvene uređaje", rekao je Kern.

Kancelar se osvrnuo i na srpsku zajednicu u Austriji koja, prema zvaničnim podacima, iznosi oko 300.000 građana.

On je, međutim, dodao da se sa Vučićem saglasio da je ta brojna znatno veća.

"Imamo izuzetno dobru razmenu i saradnju. Srpski građani u Austriji su veoma lojalni i povezani sa Srbijom, ali i sa Austrijom, koja im je takođe domovina", zaključio je Kern.

Inicijativa za Zapadni Balkan o slobodnom trgovinskom tržištu i carinskoj uniji

Premijer Vučić je zahvalio na podršci koju Austrija pruža Srbiji na putu ka EU i izrazio nadu da će ona u narednom periodu biti još snažnija.

Kern: Srbiji se mora više pomoći

Kern izjavio je da Srbija ne može da postane parking za izbeglice, te da se Srbiji mora pomoći više u finansijskom smislu.

"Srbija je dobila skromne doprinose EU. Vučić je čovek koji ne moli za nešto, ali potrebno je da podržimo Srbiju", rekao je Kern.

On je dodao da je svima u interesu da ostane na snazi dogovor sa Turskom, ali da je važno da se sličan dogovor postigne i sa severnoafričkim zemljama.

"cilj je da izbeglice na pristojan i dostojanstven način budu zbrinute", zaključio je Kern i dodao da se zemlje EU moraju više i ozbiljnije baviti uzrocima izbeglištva.

"Zahvalni smo i na pomoći u suočavanju sa migrantskom krizom. Očekujemo i nadamo se i dodatnoj pomoći, a austrijski predstavnici su dobrodošli na teritoriji Srbije i radosni smo što možemo da vas ugostimo", rekao je Vučić.

On je rekao da je Kerna upoznao sa svojom inicijativom za Zapadni Balkan o slobodnom trgovinskom tržištu i carinskoj uniji.

Vučić je pojasnio da austrijski investitori na teritoriji Srbije zapošljavaju 18.000 ljudi, ali i dodao da je cilj Srbije da pojača svoje prisustvo na teritoriji Austrije.

"Na vašim ulicama više čujem srpski nego austrijski jezik i to najviše govori o našem prijateljstvu i bliskosti", sa osmehom je završio Vučić.

Vučić je rekao da Austriju doživljavamo kao prijateljsku zemlju, sa kojom nas veže mnogo toga i ponovio da Austrija i njena vlada imaju apsolutno razumevanja za dešavanja na ovim prostorima i da čuju i poštuju i ono što Srbija ima da kaže.

"Voleli bismo kada bi i svi drugi ne samo čuli nego i slušali glas Srbije kao što to čini austrijska vlada" rekao je Vučić.

Vučić je podsetio na ultimatum iz 1914. godine kada je Srbija odbila da austrijski policajci na teritoriji Srbije istražuju Sarajevski atentat, što je dovelo do početka Velikog rata, a da su se stvari sada promenile, te da zajedno sa austrijskim policajcima radimo na čuvanju granica od ilegalnih migranata.

On je zahvalio kancelaru Kernu na saradnji i podršci u migrantskoj krizi koju pružaju Srbiji, rekavši da očekuje dodatnu pomoć i podršku.

"To pokazuje da su se neke stvari promenile i da danas stvari rešavamo partnerski, a ne tražimo razloge da budemo jedni protiv drugih", rekao je Vučić.

Posebno je naglasio da je zahvalan austrijskom kancelaru što je posvećen očuvanju stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

Vučić je ponovio da Austrija i njena vlada imaju apsolutno razumevanja za dešavanja na ovim prostorima i da čuju i poštuju i ono što Srbija ima da kaže.

"Voleli bismo kada bi i svi drugi ne samo čuli nego i slušali glas Srbije kao što to čini austrijska vlada" rekao je Vučić.

Premijer je izrazio nadu da će susreti sa austrijskim predstavnicima, iako nisu retki, biti još češći, kao i da Austrija može da pomogne u rešavanju problema.

"Nas nije sramota da kažemo da naša ekonomija može da bude motor razvoja cele Evrope, ali za to je uslov da očuvamo mir i stabilnost, a za to nam je potrebna pomoć", rekao je Vučić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, austrijski kancelar je rekao da podržava ulaganja u Srbiju, jer se Srbija ozbiljno bavi politikom privlačenja investitora.

"Sve političke snage u Srbiji nastoje da se naše kompanije ovde prijatno osećaju i na tome smo zahvalni", naveo je Kern, sa kojim se saglasio i premijer Vučić, istakavši kao pozitivan primer dolazak fabrike Leoni u Niš, koja će predstavljati sigurnost i za radnike i za inženjere.

Nikolić/Kern:Čvrste spone između Srbije i Austrije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Savezni kancelar Austrije Kristijan Kern konstatovali su danas da Srbija i Austrija imaju odlične odnose i da postoje čvrste spone između dve zemlje kojima doprinosi i srpska zajednica u Austriji.

Nikolić je u razgovoru sa Kernom izrazio zahvalnost na podršci evrointegracijama Srbije, a austrijski kancelar ukazao da je Srbija važan faktor koji doprinosi miru i stabilnosti, saopštila je pres služba predsednika.

"Mi smo zahvalni na podršci Austrije u evrointegracijama i očekujemo da će naši napori na tom putu biti nagrađeni u razumnom roku. Ispunjavamo sve uslove i uspeli smo da sprovedemo teške reforme. Razgovaramo sa Prištinom u gotovo nemogućim uslovima, ispunjavajući sve što se od nas traži, dok se drugoj strani dozvoljava neprimenjivanje dogovora. Mi očekujemo i nadamo se fer i pravičnim uslovima u daljim razgovorima sa Albancima", naveo je Nikolić.

Austrija se zalaže za saradnju u regionu, a posebno privrednom razvoju, rekao je kancelar Kern i dodao da je Srbija važan faktor koji doprinosi miru i stabilnosti.

"Napravljen je značajan napredak sa Kosovom, vi ste pružili ruku i mi to veoma cenimo", konstatovao je austrijski kancelar.

On je podvukao značaj uspostavljanja balansa u odnosima i saradnji u oblasti bezbednosti i borbe protiv međunarodnog terorizma. Interes Srbije, Austrije i Evropske unije se poklapa i mi očekujemo od Evropske unije da snažnije podrži evrointegracije Srbije.

Nikolić je rekao i da građani Srbije koji žive i rade u Austriji predstavljaju most čvrstog i iskrenog prijateljstva.

On se posebno osvrnuo na odlične ekonomske odnose i veoma uspešne investicije austrijskih privrednika u Srbiju i izrazio očekivanje da će takav trend rasta biti nastavljen, saopštila je pres služba predsednika.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na migrantsku krizu, rekavši da Srbija čini sve da se migrantima omoguće pristojni uslovi boravka. On je kao problem naveo činjenicu da migranti ne žele da budu smešteni u prihvatne centre i da se registruju, zato što se plaše da će biti vraćeni u Srbiju, a to nije njihov krajnji cilj.

„Naša saradnja u segmentu bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala je izvanredna i bilo bi dobro da, ukoliko donesete neku odluku u vezi sa migrantima, obavestite Srbiju na vreme, da bi preduzela odgovarajuće korake", podvukao je Nikolić.

Kancelar Kern zahvalio je predsedniku na dobrodošlici i konstatovao da postoje čvrste spone između dve zemlje i da srpska zajednica u Austriji čini veze još snažnijim, navodi se u saopštenju.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Kern pohvalio Vučićevu ideju o carinskoj uniji

Politika petak, 17. februar 2017.

Za trgovinu bez granica

Večernje novosti petak, 17. februar 2017.

Kern: Vučić mi je bio uzor

Mondo petak, 17. februar 2017.

Kern: Vučić mi je bio uzor

Blic petak, 17. februar 2017.

©2017 Netmark d.o.o.