Arhiva » Vesti » Telegraf 17.02.2017

U Srbiji samo njih 334 trenutno služi vojni rok, a žene sve više žele muškarce koji su bili u vojsci

- Svi punoletni građani Republike Srbije mogu da se odazovu dobrovoljnom služenju vojnog roka, a trenutno vojni rok pod oružjem dobrovoljno služe 334 mladića i devojke - kažu u ministarstvu

Telegraf petak, 17. februar 2017.  |  S. Vasić

Od nekadašnje vojne sile i na više stotina hiljada vojnika po kasarnama u Srbiji, spali smo na 334 njih koji dobrovoljno služe vojni rok po raznim ustanovama, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva odbrane Republike Srbije. Pravo na dobrovoljno služenje imaju svi punoletni građani, ali to očigledno ne zanima više od 85.000 muškaraca.

BALKANSKI RIZIKO: Novi srpski “migovi” i tenkovi noćna mora za komšije (FOTO)

Ovaj grad prvi će ugostiti profesionalne srpske vojnike: Evo uslova koje morate da ispunite

Naime, prema podacima iz 2016. godine na sajtu globalfirepower.com, godišnje za vojsku “stasa” 86.000 muškaraca, a trenutno je na služenju 334 i muškaraca i žena. Ovo više nego očigledno ilustruje koliko interesovanje za uniformom vlada u zemlji od kad je ukinuto obavezno služenje vojnog roka – 1. januara 2011. godine.

– Obavezu uvođenja u vojnu evidenciju imaju mladići koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina života i starijih godišta koji iz određenih razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju. Svi punoletni građani Republike Srbije mogu da se odazovu dobrovoljnom služenju vojnog roka, a trenutno vojni rok pod oružjem dobrovoljno služe 334 mladića i devojke – kažu u nadležnom ministarstvu.

Jedni smatraju da im poznavanje oružja nikada neće trebati, drugima je teško da budu odvojeni od porodice, trećima da se podvrgnu tamošnjoj disciplini, četvrti sve to po malo…

O ovom pitanju dosta se spekulisalo poslednjih godinu dana, čak je Ministarstvo nedavno formiralo Radnu grupu koja će razmatrati mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji. Više o ovome znaćemo do maja, a jedan od faktora koji će uticati na odluku je verovatno i to što bi to državu koštalo 70 milijardi dinara.

Međutim, bez obzira što je skupa i što Srbi ne gaje neko interesovanje za “služenje armije”, pitanje je da li bi sutra da na nas “udari neka sila” imao ko da brani ovu državu.

Čini se da pitanje služenja vojnog roka, osim državnike, sve više okupira i žene koje sve češće dižu glas na društvenim mrežama i forumima.

– Jako mi je glupo to pede*izovanje muškaraca. I nervira me. Moš’ misliti, postadoše oni jadničci, nek ne idu u vojsku, nek slažu peškire u nekom hotelu, civilno. Toliko smo se potrudili da napravimo mlakonje od svakog muškog stvora, pa se sad čudimo što su nesposobni za bilo šta, i što je sve više muškaraca koji ne umeju da se izbore u životu ni za sebe, ni za svoju porodicu. Mamini podsuknjari, koji se plaše i kad zagrmi – jedan je od oštrijih komentara na forumu koji se bavio ovom temom.

Ima i ovakvih komentara:

– Moj muž je išao u vojsku: Preševo, Bujanovac i ostalo. Namučio se jeste, u najgore vreme. Ali je tamo postao disciplinovan, borben, istrajan i hrabar. I nema tog “muškog” posla koji ne ume da uradi. Dok, za razliku od njega, moj “civilni” drug ne ume ni osigurač da zameni jer se plaši.

Pišite nam šta vi mislite o ovim zahtevima “nežnijeg” pola i da li to baš treba tako kako one kažu.

(S. Vasić)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata


Objavljeno na sajtu telegraf.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.