Arhiva » Vesti » Jugmedia 23.02.2017

Film leskovačkog novinara važno svedočenje o Holokaustu (VIDEO)

Jugmedia četvrtak, 23. februar 2017.  |  Jugmedia

Dokumentarni film novinara Dragana Marinkovića o masovnom streljanju Roma, Jevreja i Srba 1941. godine u Arapovoj dolini u Leskovcu prikazan je sinoć u galeriji Jevrejske opštine u Beogradu u okviru manifestacije „Mesta stradanja – prva faza Holokausta u Srbiji i Hrvatskoj“.

Dokumentarni film „11. decembar 1941. – masovno streljanje“ snimljen je 2010. godine u produkciji Televitije Leskovac

Kako je istaknuto, film o streljanju u Leskovcu 11. decembra 1941. godine, je jedinstven jer beleži identična svedočenja masovnog streljanja i bavi se pre svega stradanjima Roma u Drugom svetskom ratu, o čemu se i dan danas retko govori.

“Marinkovićev film je značajan i zbog toga što ovaj novinar ne potiče iz romske nacionalne manjine, niti je u Holokaustu stradala njegova porodica, već je samoinicijativno zabeležio i sačuvao od zaborava istorijsko stradanje svoje lokalne zajednice“, istaknuto je ovom prilikom.

Trodevnu manifestaciju o holokaustu organizuju Savez jevrejskih opština Srbije, Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu i Filozofski fakultet u Rijeci.

O stradanju u Holokaustu govorili su i istoričari sa berlinskog Humbolt univerziteta, Hrvatskog istorijskog muzeja, istoričari iz Makedonije isrbije.

Aleksandra Ilić


Objavljeno na sajtu jugmedia.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.