Arhiva » Vesti » Južne vesti 03.03.2017

Ubuduće centralizovana javna nabavka za niške ustanove

Južne vesti petak, 3. mart 2017.  |  V. M. Južne vesti

Kancelarijski materijal, hemijska i sredstva za higijenu, energenti i usluge koje koriste gradske ustanove u Nišu, odsada će se kupovati preko jedinstvene javne nabavke koju sprovodi Gradska uprava. Direkotri ustanova se nadaju da će im ova odluka Gradskog veća olakšati posao.

Gradska Služba za javne nabavke bi od aprila trebalo da krene sa jedinstvenim postupcima, kazao je šef ove službe Dejan Blagojević, a oni koji su već sklopili ugovore sa dobavljačima moći će da ih sprvedu do kraja. Međutim, od sledeće godine sve što se finansira iz gradskog budžeta nabavljaće, najavljuju, u jedinstvenom postupku.

Pored Gradske uprave, u centralizovanu nabavku ulaze i ustanove kulture, sporta i obrazovanja iz dela koji se finansira iz gradskog budžeta. Predmeti nabavki će biti stvar posebne odluke koju će donositi gradonačelnik na kraju godine za sledeću, ne samo spisak naručilaca nego i dobara i usluga koje će biti nabavljene – kazao je Blagojević.

Objašnjava da centralizovana nabavka ipak ne znači da će svi istovremeno morati da kupuju papir za štampanje, a ovo će biti moguće zbog toga što, kaže, neće zaključivati ugovore nego okvirne sporazume sa dobavljačima.

Mi ćemo kroz postupak nabavke doći do najpovoljnijeg ponuđača na tržištu i kao predlog dati svim naručiocima u nabavci. Neće biti sve za svakoga u jednom trenutku, nego se radi od slučaja do slučaja, određene ustanove će ići kod jednog naručioca, a druge kod drugih – kazao je.

"Preko jedinstvene nabavke biće jeftinije"

Blagojević dodaje da će se zahvaljujući centralizovanoj javnoj nabavci uštedeti novac iz budžeta jer se “ukrupnjavanjem nabavki snižavaju cene”.

On dodaje da je Grad godišnje plaćao oko 100 miliona dinara struju za škole, a da bi se centralizovanom nabavkom plaćalo 10 do 15 % manje, jer se, ističe, dobija količinski popust od distributera.

Pored toga ovaj posao će raditi sertifikovani ljudi pa ćemo sprečiti da ih sprovode nestručni kadrovi, a takvih je dosta po ustanovama. Onda ćemo izbeći da se nabavlja bez postupka, odnosno direktnom kupovinom – dodaje.

Direktori ustanova se raduju što će nabavke preuzeti drugi

Direktor Narodnog pozorišta Ivan Vuković nada se da će centralizovane nabavke biti brže. Gradsko veće usvojilo odluku; Foto: JV

Nadam se da će to da ubrza ceo proces, da će pomoći. Nije nešto što se ne radi nigde i pretpostavljam da je takav sistem bolji, ali to iskustvo mora da kaže. Sistem javnih nabavki kakav je bio do sada ima nedostataka i dobro je probati drugačije – kaže Vuković.

U Niškom kulturnom centru kažu da se raduju što će javne nabavke preuzeti neko drugi, ali dodaju da jedini problem može da bude tokom nabavke goriva za službeno vozilo, jer ne mogu da procene koja im je količina potrebna tokom festivala.

Imamo samo jedno službeno vozilo. Imamo potrebu za prevoz glumaca ili učesnika kad su horske svečanosti, kolinije i slično. Bojim se da možda neće moći da odgovore svakog trenutka što se tiče toga. Inače kancelarijski materijal, higijenska sredstva su nešto što ćemo verovatno na mesečnom nivou da dobijamo, što smo i do sada dobijali – kazala je direktorka Bojana Simović.

Inače, kako se čulo na Gradskom veću, odluka o centralizovanoj nabavci u skladu je sa Zakon o javnim nabavkama.


Objavljeno na sajtu juznevesti.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

javne nabavke Niš

©2019 Netmark d.o.o.