Arhiva » Vesti » RTV 09.03.2017

Obeležavanje svetskog dana bubrega

INĐIJA - Pod sloganom "Bubrezi i gojaznost – zdravi stilovi života za zdrave bubrege" ove godine obeležava se Svetski dan bubrega. Prema rečima stručnjaka, procenat bubrežnih oboljenja je u porastu, a jedan od najvećih faktora rizika je gojaznost.

RTV četvrtak, 9. mart 2017.  |  RTV
RTV: Obeležavanje svetskog dana bubrega

Svetski dan bubrega obeležava se na inicijativu Međunarodnog društva za befrologiju i internacionalnog udruženja "Fondacija za bubreg" u više od 100 zemalja širom sveta. Cilj je podizanje svesti o važnosti bubrega i upoznavanje javnosti da su bolesti bubrega česte, opasne i izlečive.

Riziku su najviše izložene gojazne osobe, pacijenti sa šečernom bolešću i povišenim krvnim pritiskom. Inđijski Dom zdravlja u okviru Opšte prakse pacijentima kontroliše nivo šećera u krvi i visinu krvnog pritiska, a raspolaže i sa ultra – zvučnom dijagnostikom na osnovu koje se dobija slika stanja bubrega. Za potrebe Specijalističke urološke službe pacijenti se upućuju na dalje lečenje.

I u prostorijama gradske kuće u Sremskoj Mitrovici danas je obeležen Svetski dan bubrega. Tim povodom organizovano je predavanje pod nazivom "Čuvajmo bubrege", gde su predavači govorili o načinu na koji je najzdraviji da se očuvaju ovi organi i u čemu je njihova važnost.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Inđija

©2018 Netmark d.o.o.