Arhiva » Vesti » RTV 10.03.2017

Crna tačka na putu kod Siriga

SIRIG - Samo u poslednja dva meseca troje ljudi je izgubilo život na putu Novi Sad-Sirig- Srbobran. Ništa novo , jer već godinama ovaj držvani put, važi za visokorizičan.

RTV petak, 10. mart 2017.  |  RTV (Marko Jakovljev)
RTV: Crna tačka na putu kod Siriga

Uz asfalt spomenici krajputaši. Ako se nešto ne preduzme, ubrzo će ovaj ambijent više ličiti na groblje nego na put. Nemanja Kelečević koji stanuje u Srbobranu, radi kao komercijalista i često je u kolima. Kada se vraća kući putem od Siriga do Srbobrana, uvek je duplo oprezniji.

"Postoji mnogo oštećenja koja su nastala usred opterećenja, zbog starosti puta, koja mogu da izazovu i izazivaju saobraćajne nesreće. Brzina od 80 čas, koja je projektovana, ne može da se dostigne, a da se ne ugrozi bezbednost", veli Nemanja Kelečević.

Jovan Tutorov, inženjer građevine iz Srbobrana kaže da putevi nisu projektovani niti građeni prema sadašnjim opterećenjima, jer su nekada bila znatno lakša vozila.

"Ovaj put je širine 5.20, a više se ne prave ispod šest metara i to je raztlog što je on nebezbedan. I zbog velike frekvencije saobraćaja, loše konstrukcije, on je stalno oštećen", kaže Tutorov.

Iako je zabranjen saobraćaj kamionima težim od 12 tona, oni ipak prolaze. Kolotrazi, odnosno ulegnuća koja tako nastaju čine ovaj put građen još pre Drugogo svetskog rata, izuzetno opasnim za vožnju.U poljoprivrednoj sezoni, tu je i blato sa točkova.

Opština Srbobran je pre osam godina merila protok vozila i utvrdila da na ovom putu, dnevno, prođe čak 750 kamiona! Kamiondžije radije biraju ovaj put, nego autoput jer uštede na putarinama, samo u jednom pravcu od Beograda do Subotice, skoro 4000 dinara!

Iz Policije nam odgovoraju da oni redovno kontorlišu saobraćaj na ovom putu i da je broj nesreća 2016. smanjen u odnosu na 2015. sa 31 na 29. U Putevima Srbije napominju da je ovaj put pod njihovom ingerencijom tek od 4. Septembra 2014. I da zbog toga ne postoje dugoročni planovi za njega.Ove godine biće urađena projektna dokumentacija za pojačano održavanje, ali će se radovi izvoditi kada bude novca, kažu u tom preduzeću.

Do tada, jedino što se može,smanjiti brzinu i otvoriti četvoro očiju.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Novi Sad

©2018 Netmark d.o.o.