Arhiva » Vesti » Blic 11.03.2017

Direktor Nemačko-srpske privredne komore: Uspeh dualnog obrazovanja jeste u povezanosti privrede i škola

Sinhronizovano uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji između glavnih aktera, škola i privrede ključno je za uspeh ovog sistema, rekao je direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Blic subota, 11. mart 2017.  |  Tanjug

- Nemačka industrija kao jedna od vodećih ekonomskih sila, tokom vremena je odolela brojnim izazovima upravo zahvaljujući dobro obučenoj radnoj snazi i ovom sistemu koji se u Nemačkoj sprovodi već skoro sto godina - napomenuo je Knap.

Skup u PKS održan je povodom upoznavanja privrednika sa njihovim odgovornostima u procesu uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji.

An Katrin Henšel iz Nemačke organizacije GIZ tom prilikom je navela da GIZ već četiri godine podržava srpsko Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u naporima da definiše i učvrsti principe dualnog obrazovanja u Srbiji, te da zajedno sa privredom identifikuje stručne profile kojih je bilo nedovoljno na srpskom tržištu.

"Interesovanje srpskih kompanija za ovaj sistem je u ekspanziji. Trenutno se na ovaj način školuje više od 900 učenika za pet obrazovnih profila - industrijski mehaničar, bravar zavarivač i električar, operater izrade nameštaja i trgovac - u 18 srednjih stručnih škola, u saradnji sa oko 60 privrednih subjekata, a uz podršku projekata GIZ, Austrijske privredne komore i Švajcarske organizacije za razvoj - SDC", saopšteno je iz PKS.

Dodaje se da će od naredne školske godine obrazovanje biti organizovano za još najmanje četiri nova obrazovna profila (automehaničar, elektormonter, modni krojač i tehničar logistike i špedicije).

PKS je kao spona privrede i obrazovnog sistema, pružila pomoć u usaglašavanju ugovora i definisanju međusobnih odnosa i obaveza između kompanija, škola i učenika, odnosno njihovih roditelja.

- Iskustva u sprovođenju kombinovane, teoretske i praktične nastave u okviru ovog projekata, poslužiće nam i u kreiranju najboljih zakonskih rešenja za srpski model dualnog obrazovanja - rekla je direktor Sektora edukacije Mirjana Kovačević.

Skup sa privrednicima organizovali su Fondacija Konrad Adenauer, Nemačko-srpska privredna komora i Privredna komora Srbije.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Nemačka

©2018 Netmark d.o.o.