Arhiva » Vesti » Politika 20.03.2017

Blanuša oslobođen optužbi da je oteo Miloševića

Nisu dokazane ni optužbe da je bivši upravnik Okružnog zatvora zloupotrebio službeni položaj, niti da je naneta šteta porodici Milošević

Politika ponedeljak, 20. mart 2017.

„Državni posao postao je moj lični problem”, izjavio je juče nekadašnji upravnik Okružnog zatvora, Dragiša Blanuša, nakon što ga je beogradski Viši sud oslobodio optužbi da je oteo Slobodana Miloševića i nezakonito ga iz pritvora izručio u ruke haških istražitelja.

Sud je utvrdio i da nema dokaza da je bivši upravnik CZ-a zloupotrebio službeni položaj zbog knjige „Čuvao sam Miloševića” u kojoj je objavio fotografije i razgovore iz ćelije svog čuvenog pritvorenika. Ovaj proces je trajao više od 15 godina, a protiv presude porodica Slobodana Miloševića ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Obrazlažući presudu, sudija Olivera Pajić, rekla je da sud smatra da nisu dokazane radnje opisane u optužnici. Dodala je i da nema dokaza da je Blanuša izvršio otmicu Miloševića tako što je organizovao njegovu predaju nepoznatim ljudima i silom ga iz CZ-a prebacio na heliodrom na Banjici. Milošević je potom helikopterom DB-a prebačen na aerodrom u Tuzli, a kasnije holandskim avionom za Hag.

Podsetimo, u to vreme nije bilo zakona o saradnji sa Hagom, a Ustavni sud je zabranio izručenje Miloševića na osnovu uredbe savezne vlade. Međutim, vlada Zorana Đinđića donela je odluku da saradnju sa tribunalom uspostavi direktnom primenom međunarodnog prava. Papir na osnovu kog je Milošević iz CZ-a 28. juna 2001. prebačen u Hag potpisao je Dragan Vulić, malo poznati službenik Ministarstva pravde. Samo je sudija mogao da naredi upravniku zatvora (Blanuši) da preda pritvorenika. Međutim, dvoje sudija prethodno je odbilo da to potpiše.

Što se tiče objavljivanja knjige „Čuvao sam Miloševića” sa fotografijama i privatnim razgovorima bivšeg predsednika Jugoslavije sa porodicom i advokatom u pritvoru, sud je zaključio da nije dokazano da je njima nastupila šteta za Miloševića i njegovu porodicu. Tokom postupka nije utvrđeno i da li je i koliku imovinsku korist Blanuša sebi pribavio od te knjige. Sudija Pajić je napomenula da je sud pokušao da dođe do tog novčanog iznosa, ali firma koja je izdala knjigu davno je otišla u stečaj, a dokumentacija nije sačuvana. Bivši upravnik CZ-a je optužen i za objavljivanje čuvenih fotografija Miloševića u pritvorskoj šetnji, njegovog ulaska u maricu, knjiga koje je čitao u pritvoru... Sudija je navela da je to delo zastarelo još 2011. godine.

Blanuša je juče rekao da je pravda pobedila. Zahvalio je sudiji Pajić i kazao da pretpostavlja da je odolela mnogim pritiscima.

„Svi koji su se okoristili o Miloševića ovih 16 godina, imali su običaj da se na godišnjicu njegovog isporučenja Hagu usredsrede na mene kao na jedini problem i glavnog krivca”, dodao je Blanuša.

On je kazao da se nije radovao kada je bivši predsednik Jugoslavije isporučen Hagu.

„Verovao sam da će tog dana sva pravna sredstva i ceo državni sistem da se usredsredi da to prođe u najboljem redu. Međutim, vlada je donela takvu odluku. Žao mi je svakog ko je otišao, a časno je branio ovu zemlju. Posle ovoliko godina stavljena je tačka na ovu melodramu”, rekao je nekadašnji „Miloševićev čuvar”.

Dragiša Blanuša jedini je čovek koga je Slobodan Milošević tužio. Nakon Miloševićeve smrti u pritvoru u Hagu, krivično gonjenje u ovom slučaju preuzela je njegova žena Mirjana Marković. Podsetimo, ona u Srbiji nije više od decenije, a u Rusiji je dobila politički azil. Blanuša je usamljen slučaj i po tome jer je jedini kome je suđeno zbog toga što je postupio po naređenju republičke vlade.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Blanuša oslobođen za otmicu Miloševića

Večernje novosti ponedeljak, 20. mart 2017.

Blanuša oslobođen optužbi da je oteo Miloševića

Dnevnik ponedeljak, 20. mart 2017.

Sud: Blanuša nije oteo Slobodana Miloševića

B92 ponedeljak, 20. mart 2017.

©2017 Netmark d.o.o.