Arhiva » Vesti » Politika 20.03.2017

Država će više ulagati u IT sektor

Premijer Aleksandar Vučić posetio je juče novosadsku IT kompaniju „Šnajder elektrik DMS” koja je u 2016. ostvarila izvoz 34 miliona evra, a ove godine planira 50 miliona evra

Politika ponedeljak, 20. mart 2017.  |  S. Kovačević

Novi Sad – Srbija ne može da bude Izrael, ni poput onih država koje u nauku ulažu mnogo više nego naša zemlja, ali je dobro da u informacione tehnologije investiraju sve više i da počinje da trči ovu trku sa onima koji nisu na tom najvišem nivou, rekao je juče premijer Aleksandar Vučić u Novom Sadu, prilikom posete softverskoj IT kompaniji „Šnajder elektrik DSM”, gde je poručio da je vreme da Srbija uloži mnogo više u razvoj IT sektora, domaćih programera i razvoj tehničkih nauka.

„Već ove godine imaćemo 700 studenata upisanih na fakultet tehničkih nauka. To je važna novost”, kazao je premijer, dodajući da će taj broj biti povećavan jer u ovom sektoru postoji direktna sprega IT kompanija i ovih fakulteta, na obostranu korist, koju vlada želi da podstiče.

Kompanija ima oko 1.000 zaposlenih vrhunskih stručnjaka, u vlasništvu je francuskog „Šnajder elektrika” i srpske „DMS grupe” čiji su vlasnici profesori Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a razvila je svoj originalni softver ADMS, za upravljanje električnim mrežama velikih gradova, uz obnovljive izvore energije.

Premijer je rekao da je posebno ponosan jer je tu video mlade ljude, u proseku od 27 godina, koji razumeju ono što rade i gledaju u budućnost. Njihove plate, dodao je, drastično su veće od proseka Srbije.

Napomenuo je da u IT oblasti postoji tržišna utakmica u kojoj i „Šnajder” mora da se „bije” sa svima ostalima, jer ljudi koji se bave softverom, kada ispeku zanat, znaju da na tržištu ima dobro plaćenih poslova za njih.

„Što se države Srbije tiče, mi ćemo ove godine, sem u naučnotehnološki park – od čijih 29.000 kvadratnih metara, 10.000 kvadrata ide na FTN – uložiti poseban novac i u start-ap kompanije i pomoć celokupnom IT sektoru”, kazao je Vučić i dodao da uskoro kreće i akcija „Didžital Srbija”, te da će biti urađeno sve što može da bi izvoz naših softvera bio povećan.

Novosadska kompanija je u 2016. ostvarila izvoz od oko 34 miliona evra, a ove godine planirano je 50 miliona evra. To godišnje povećanje za gotovo 50 odsto, napomenuo je premijer, od velikog je značaja i za Srbiju.

Procena je da u Novom Sadu u IT kompanijama radi oko 4.000 ljudi, a predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović napominje da ih ima i 10.000, računajući i one koji rade kod kuće. Pre desetak godina bilo ih je, po njegovim rečima, nekoliko stotina, a sve to govori o pozicioniranju Srbije kao zemlje koja u ovom delu Evrope ima ogroman trend rasta u IT oblasti.

„Pokazujemo da umemo da budemo vrhunski u vrlo oštroj konkurenciji, a zajedno ćemo, kroz sve nivoe vlasti, nastaviti da podržavamo IT sektor i da direktno utičemo na broj radnih mesta i ekonomski boljitak naših građana”, kazao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Direktor „Elektrik Šnajder DMS-a” prof. dr Dragan Popović naveo je da je to najveća IT kompanija u regionu, jedina koja je vlasnik svog proizvoda i sa ogromnim potencijalom za rast. On je rekao da su premijer i saradnici dobili uvid u sve što kompanija radi, kao i mogućnost da svojim predlozima pomognu u okviru kampanje koju Vlada Srbije vodi za prepoznavanje značaja IT sektora.

U poseti novosadskoj firmi bili su i ministri Ana Brnabić i Mladen Šarčević, kao i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Premijer: Povećati izvoz softvera

RTV ponedeljak, 20. mart 2017.

Snaga IT sektora za svetsku trku Srbije

Dnevnik ponedeljak, 20. mart 2017.

Vučić posetio "Šnajder elektrik DMS": IT ne brine za pare

Večernje novosti ponedeljak, 20. mart 2017.

Vučić: Na tehničkih fakultetima 700 studenata više

Radio 021 ponedeljak, 20. mart 2017.

©2017 Netmark d.o.o.