Arhiva » Vesti » Studio B 20.03.2017

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

U Srbiji godišnje od raka dojke oboli nešto manje od 4.000 žena, a registruje se oko 1.700 smrtnih ishoda od te bolesti, izjavila je danas v.d. direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Verica Jovanović.

Studio B ponedeljak, 20. mart 2017.

Ona je povodom obeležavanja Nacionalnog dan borbe protiv raka dojke, 20. marta, rekla za RTS da uprkos toj poražavajućoj statistici u prethodnih 15 godina imamo blagi pad broj žena koje obolevaju i umiru od raka dojke.

„To su pozitivini podaci i treba sistemski da radimo na organizovanom skriningu i pozivanju žena na preglede“, naglasila je Jovanović.

Ona je rekla da je veoma važna skrining mamografija i da bi žene koje imaju između 50 i 69 godina trebalo jednom u dve godine da obave taj pregled.

„Kada prođu dve godine one će ponovo biti pozvane. Veoma je važno i da mlađe žene svoje preventivne preglede posećujući lekare opšte medicine i specijalistu ginekologije obave kroz ultrazvučne preglede ili palpacijom, što će učniti sam lekar. To treba da se uradi najmanje jednom godišnje“, navela je Jovanović.


Objavljeno na sajtu studiob.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Rizik da oboli od raka dojke ima svaka 8. žena

Subotica.com ponedeljak, 20. mart 2017.

Tužni podaci: Rak dojke godišnje odnese živote 1.700 žena

Srbija danas ponedeljak, 20. mart 2017.

Komentari

Ključne reči

RTS

©2017 Netmark d.o.o.