Arhiva » Vesti » Auto blog 21.04.2017

Prodaja automobila Lada u EU skočila za 63%

Auto blog petak, 21. april 2017.  |  Ruska Reč

Uspešnijoj prodaji u prvom kvartalu 2017. godine doprineo je start prodaje novog modela Lada Vesta

Od januara do marta 2017. godine u zemljama Evropske unije prodato je ukupno 1.142 nova automobila marke Lada, saopšteno je u istraživanju Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA). To je za 63,1% više nego u istom periodu 2016. godine.

Prodaja „Lade“ u zemljama EU beleži se u statistici kompanije Renault Group. U prvom kvartalu je zabeležen najveći porast u odnosu na druge marke u okviru ove korporacije. Na primer, Renault je povećao prodaju za 11,4%, a Dacia za 9,9%.

Prema statistici ACEA, prodaja ruskih automobila je u stabilnom porastu tokom prva tri meseca 2017. godine. U januaru je prodato preko 280, u februaru oko 350, a u martu 504 vozila ove marke. Pa ipak, kako se navodi u izveštaju ACEA, čak i pored intenzivnije prodaje, „Lada“ zasada zauzima manje od 1% evropskog tržišta.

„Veliki skok prodaje automobila ’Lada’ u Evropskoj uniji u odnosu na prošlu godinu objašnjava se niskim prošlogodišnjim rezultatima, jer realno gledano zaista nije prodato mnogo automobila“, rekao je za „Rusku reč“ Azat Timerhanov, analitičar ruske agencije „Avtostat“. Pored toga, na uvećanje pokazatelja je mogao uticati i ovogodišnji start prodaje glavnog modela Lada Vesta u evropskim zemljama (Nemačka, Mađarska, Bugarska), dodao je Timerhanov.

Pod brendom Lada se na evropskom tržištu danas prodaju modeli Granta, Kalina i 4X4. S obzirom da je na ruskom tržištu u protekle dve godine zabeležen pad prodaje, ruski proizvođači automobila su se orijentisali na izvoz. Tako je u intervjuu za „Rosijsku gazetu“ 22. decembra 2016. godine direktor fabrike „Avtovaz“ Nikola Mor izjavio da kompanija planira da tokom 2017. godine uveća izvoz za 50% i da na taj način u drugim zemljama proda 60.000 automobila.

Automobili Lada se proizvode u ruskom gradu Toljatiju, u fabrici koncerna „Avtovaz“ čiji su vlasnici japansko-francuska alijansa Renault-Nissan (67% akcija) i ruska državna korporacija „Rosteh“ (33% akcija). U fabrici „Avtovaz“ proizvode se i automobili marke Nissan, Renault i Datsun.

Izvor: Ruska Reč

Foto: arhiva Auto.blog.rs / AvtoVAZ


Objavljeno na sajtu auto.blog.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Evropska Unija Reno EU

©2017 Netmark d.o.o.