Arhiva » Vesti » Blic 21.04.2017

Napadač iz Pariza već je jednom ubio policajca, dobio smanjenu kaznu, kupio pušku i ponovo napao

Ubrzo nakon sinoćnjeg napada na policiju u Parizu, Islamska država preuzela je odgovornost za napad. Agencija Amak, bliska džihadistima, prenela je da je napad izvršio njihov borac Abu Jusif al Belgiki, koji je u napadu i ubijen. "Le Parizijen" piše da je Abu Jusifu zapravo ratno im Karima Šorfija koji je bio pod nadzorom francuskih službi kao jako opasan ekstremista.

Blic petak, 21. april 2017.  |  M. Bajić

Alleged #ChampsElysées assailant Karim Cheurfi #paris #ChampsElysees #ISIS pic.twitter.com/z9S6PNbktN— Chris Koseloglou (@chriskose) April 20, 2017

Prve informacije koje su se pojavile u javnosti ukazivale su da je reč o državljaninu Belgije, ali nema zvaničnih potvrda da je držvaljanin te zemlje.

- Al Belgiki znači Belgijanac, ali to je veoma maglovit identitet - rekao je portparol belgijskog tužilaštva.

Šorfi, rođeni Parižanin, upućivao je pretnje preko mreže Telegram koju džihadisti koriste za svoju komunikaciju. Nedavno je priveden zbog ispitivanja, nakon što je policija došla do informacije da je Šorfi "u potrazi za oružjem, koje mu je potrebno da ubije policajce", ali je pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Šorfi je inače bio dobro poznat organima reda. Početkom 2003. godine osuđen je na 20 godina zatvora zbog napada na policajca koje je počinio 2001. godine. Kazna mu je smenjena 2005. godine, zbog čega je izašao iz zatvora ranije, preneo je "L'Express".

(FOTO) DRAMA U PARIZU Napadač se predao policiji, policajci u suzama na ulicama

TERORISTIČKI NAPAD U PARIZU Pucao iz "kalašnjikova" na policiju, ubijeni policajac i napadač

Napada ja policajca zbog kog je osuđen na zatvorsku kaznu dogodio se 2001. godine kada je tada 23-godišnji Cheufri oteo pištolj policajcu i potom ga upucao s tri hica u pluća, nogu i stopalo, a potom počeo da puca i prema drugim policajcima.

Pored ovog incidenta, Cheufi je učetvovoa u nizunasiljnih pljački, a obaveštajne službe su ga smatrale opasnim ekstemistom.

U nalogu za hapšenje koje eje francuska policija izdala ubrzo nakon napada, piše da je osumnjičeni stigao u Francusku vozom iz Belgije. Ranije je objavljeno da policija veruje da su u pucnjavi učestvovala najmanje dva napadača, od kojih je jedan ubijen.

Policijac koji je ubijen bio je nekoliko godina u službi, preneo je "Le Parizijen". Bio je član udruženja FLAG! koje okuplja pripadnike LGBT populacije zaposlene u policiji.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.