Arhiva » Vesti » Blic 21.04.2017

Profesor iz Prištine: Pretnje "Velikom Albanijom" ne bi se čule da međunarodna zajednica nije dala podršku

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Prištini Dejan Mirović smatra da se pretnje "velikom Albanijom" ne bi čule iz Tirane i Prištine da međunarodna zajednica nije za to dala zeleno svetlo.

Blic petak, 21. april 2017.  |  Srna

- Iskustvo je pokazalo da albanski faktor nikada ne igra sam. Zato mi se čini da je ovo igra koja je usaglašena, ili sa Briselom ili sa Vašingtonom. Kosovo nije međunarodno priznat subjekat. Odnosno, nije član UN - rekao je Mirović za "Sputnjik".

"Ako se Albanija i Kosovo ujedine, neka otcepe i jug Srbije. I DA SRBI BUDU ZAHVALNI ŠTO NE TRAŽIMO I NIŠ!"

OPASNA PRETNJA Rama: Ako EU ne primi Albaniju, možda se ujedinimo s Kosovom!

RAMINIM STOPAMA Tači: Albanci u jednoj državi, ako EU zatvori vrata Kosovu

On je ocenio da bi, da se sve svede na politiku i ovako nešto desi kao presedan, Balkan bio vraćen u srednji vek, naglašavajući da je pitanje šta bi bilo sa severom Kosova koji nije inkorporiran u sistem samoproglašenog Kosova.

Mirović je podsetio da je međunarodna zajednica više puta prekršila uspostavljena pravila, kao što je ono iz 1991. godine kada je Badinterova komisija priznala republičke granice bivše SFRJ, a kasnije je to pravilo prekršeno.

- Opasnost od domino efekta postoji, ali, ima tu pitanja bez odgovora. U svakom slučaju, ne bi bilo dobro otvarati Pandorinu kutiju - kaže on.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.