Arhiva » Vesti » Danas 21.04.2017

Postoje svi uslovi za nesmetanu nastavu

Danas petak, 21. april 2017.  |  Piše: S. N. Piše: S. N. Piše:

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) saopštilo je da za nastavu na bosanskom jeziku koristi 229 udžbenika koji su autorski ili prevodi iz opšteobrazovnih predmeta.

Autori su nastavnici i profesori sa višegodišnjim iskustvom, profesori univerziteta iz Srbije, Crne Gore i BiH. BNV ocenjuje da postoje "svi sistematski uslovi za nesmetano odvijanje nastave na bosanskom jeziku". Kada su u pitanju 52 udžbenika koje je Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja predložio Ministarstvu prosvete da ne odobri štampanje, BNV navodi da spadaju u grupu nedostajućih u kojima su "jedino sporni sadržaji koji čine temelj bošnjačkog nacionalnog identiteta". Osporava se da se u udžbenicima nađu pojmovi Bošnjaci, bosančica, Crkva bosanska i Sandžak "na način na koji ih tretiraju naučno utvrđene činjenice u bošnjačkoj istoriografiji i kulturologiji".

"BNV nikada neće prihvatiti udžbenike u kojima se ne nalaze sadržaji koja su sama bit bošnjačkog nacionalnog identiteta u Sandžaku", navodi se u saopštenju i dodaje da je nastavom na bosanskom jeziku u sandžačkim školama obuhvaćeno 86 odsto bošnjačke dece.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Crna Gora

©2018 Netmark d.o.o.