Arhiva » Vesti » Jug press 21.04.2017

Stevanović: Nasilje je neprihvatljivo

Jug press petak, 21. april 2017.

VRANJE

,,Zaštita žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima i zaštita dece od zlostavljanja i zanemarivanja u porodici“ tema je okruglog stola koji je u organizaciji Zaštitnika građana održan u Vranju.

Zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost i prava deteta, Gordana Stevanović je rekla da je nakon prijavljivanja nasilja, samo u 10 odsto slučajeva tužilaštvo smatralo da ima elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

„A kada se i desilo da je pravosuđe sankcionisalo nasilnika u najvećem broju slučajeva to su bile uslovne osude. Imajući u vidu takve podatke jasna je poruka koja se šalje. Možete prijaviti nasilje što ne znači da će se procesuirati, da će se dobiti adekvatna sankcija. Na taj način obeshrabrujemo samu žrtvu“, rekla je zamenica Zaštitnika građana.

Ona je podsetila da 1. juna stupa na snagu novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici čija je uloga zaštita žena i dece.

„Ima značajnih pomaka. Dali smo podršku Zakonu, pre svega iseljenju nasilnika iz stana, a ne žrtve, kao što je to bilo do sada u slučajevima porodičnog nasilja. To je jedna od novina. Bitno je da sve što je propisano se i primenjuje“, rekla je ona.

To je bila prilika da se otvoreno razgovara da se vidi šta to treba u sistemu da se unapredi da bi sankcionisali, pre svega, nasilnika.

„Nisam sigurna da smo do sada poslali jasnu poruku nasilniku da se nasilje sankcioniše, da ne može da vrši nasilje, a da se sutra slobodno šeta gradom i da ne trpi nikakve sankcije. Bitno je da o nasilju pričamo mnogo pre nego što se ono desi. To je poruka kao i da je nasilje neprihvatljivo i da ne može da ostane nekažnjeno. Potrebno je da se uspostavi bolja saradnja institucija, koje će između sebe imati bolji protok informacija, jer samo tako se može bolje pristupiti zaštiti žene, žrtve nasilja“, rekla je Stevanovićeva.

Predsednik Skupštine, dr Dejan Tričković je rekao da će lokalna samouprava uvek podržati sve što se tiče borbe protiv bilo koje vrste nasilja i da će učiniti sve kako bi uticali na rešavanje ovog problema.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Centra za socijalni rad, policije, zdravstvenih ustanova, sudova i tužilaštava iz Vranja i Pčinjskog okruga.

Okrugli sto na ovu temu održan je u Novom Sadu i Petrovcu na Mlavi, a nakon Vranja, biće organizovani u Užicu i Kraljevu.

Podelite

Štampaj

Facebook

Twitter

Google

Email

Skype

I ovo Vam može biti interesantno


Objavljeno na sajtu jugpress.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Zaštitnik: Tek svako 10. nasilje ide na sud

OK radio petak, 21. april 2017.

©2017 Netmark d.o.o.