Arhiva » Vesti » Subotica.com 19.05.2017

Tri nova autobusa u voznom parku Suboticatransa

U Beogradu je danas zaključen ugovor o nabavci tri nova autobusa – jednog solo gradskog, jednog zglobnog i jednog međugradsko-prigradskog autobusa.

Subotica.com petak, 19. maj 2017.  |  Subotica.comSubotica.com

Ugovor su potpisali direktor JP za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju „Subotica-trans”, Aleksandar Aleksić, i direktor preduzeća „Ikarbus“ a.d. Beograd (Zemun), Aleksandar Vićentić,

Ukupna vrednost investicije je 72.949.000 dinara, od čega je Grad Subotica obezbedio 23.750.000 dinara. Autobusi će biti korišćeni na najfrekventnijim linijama gradskog i prigradskog prevoza, kao i za prevoz radnika do Privredne zone „Mali Bajmok“.

- Isporuka gradskog i zglobnog vozila očekuje se za pet meseci, dok će međugradsko-prigradsko vozilo biti isporučeno krajem ove godine, izjavio je, nakon potpisivanja ugovora, Aleksandar Vićentić.

Slična vozila, dodao je, već su pravljena za domaće tržište, a međugradsko-prigradski autobus će biti prvi takve vrste proizveden u Srbiji.

Aleksandar Aleksić je istakao da je JP „Subotica-trans“ u toku 2017. godine okončalo javnu nabavku za kupovinu tri nova vozila i da će ovi – niskopodni, klimatizovani, sa MAN motorom – autobusi domaćeg proizvođača i te kako uticati na poboljšanje kvaliteta javnog prevoza u Subotici.

– Polako, ali sigurno, ispunjavamo dato obećanje i posle perioda finansijske konsolidacije konačno realizujemo nabavku novih autobusa i obnavljamo vozni park. Tokom 2017. godine planira se i nabavka četiri polovna vozila, tako da ćemo sa tih sedam kvalitetnih autobusa svim građanima obezbediti bolji prevoz, sniziti starosnu granicu voznog parka i smanjiti zagađenje životne sredine. Drago mi je što ćemo ove godine, kada naše preduzeće obeležava 120 godina postojanja, biti bogatiji za tri nova autobusa u voznom parku – naglasio je Aleksić.

Novi autobusi opremljeni su LED displejima za informisanje putnika, klima uređajima sa krovnim grejanjem, anti-vandal sedištima, zatamnjenim staklima. Autobusi imaju rampu za pristup osoba u kolicima i poseban prostor za osobe sa invaliditetom, a poseduju i elektronski sistem oslanjanja koji po potrebi može da nagne autobus na stranu radi lakšeg ulaska/izlaska putnika. Gradska vozila su sa automatskim menjačem koji olakšava rad vozača.

U strukturi četiri polovna vozila koja treba da se nabave tokom ove godine su po jedno solo gradsko i zglobno, i dva prigradska autobusa.

JP „Subotica-trans“ je novi autobus poslednji put kupilo 2011. godine, kada je za međumesni saobraćaj nabavljen „Neobus – Universo VT“. Preduzeće se trudilo da kupuje autobuse domaće proizvodnje, „Neobus“ i „Ikarbus“, kako zbog unifikacije voznog parka tako i zbog kasnijeg održavanja. U međuvremenu, kupovani su samo polovni autobusi, izuzev nabavke deset minibus vozila 2012. godine. Vozni park JP „Subotica-trans“ trenutno broji 89 vozila.

„Ikarbus” je lider u proizvodnji autobusa u Jugoistočnoj Evropi i predstavlja značajan potencijal srpske privrede. Proizvodni program fabrike sadrži gradske, međugradske i turističke autobuse, kao i autobuse na prirodni gas.

Izvor: Subotica.rs


Objavljeno na sajtu subotica.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Subotica Ikarbus

©2018 Netmark d.o.o.