Arhiva » Vesti » Blic 20.05.2017

Kosovo: Srbi prijavili više kandidatskih lista

Novoformirana politička partija Srba na Kosmetu Srpska lista predala je listu sa 20 kandidata za učešće na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima na samoproglašenom Kosovu koji će biti održani 11. juna.

Blic subota, 20. maj 2017.  |  Srna

Slavko Simić predsednik Srpske liste izjavio je novinarima da ta politička partija želi da spreči da se protiv srpskog naroda govori jezikom mržnje, pretnji i ucena.

- Predložili smo listu kandidata koji su hrabri i odlučni i žele da zaštite nacionalni interes na Kosovu i Metohiji - rekao je Simić.

On je dodao da su kandidati Srpske liste ljudi sa kredibilitetom koji će graditi partnerski odnos sa svima u Prištini i pokrenuti proces zajednice srpskih opština (ZOS) i mnoge druge procese koje su u zastoju.

Simić je ocenio da je Centralna izborna komisija prihvatanjem kandidata za članove Izbornih komisija ispred političkih partija koje u prethodnom sazivu nisu participirale u parlamentu, prekršila izborna pravila.

On je optužio Srbe koji su predali liste mimo Srpske liste, navodeći da time nanose nesagledivu štetu jedinstvu srpskog naroda i Srbima koji žive u složenim vremenima i okolnostima.

Pročitajte još

Srpska lista predala listu za parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji

Na Kosovu se bore DVA BLOKA od kojih se ne zna koji je gori, a evo zašto je to DOBRO ZA SRBE

EU poziva na fer i slobodne izbore na KiM

- Sa takvim ljudima ne želimo da razgovaramo - rekao je Simić dodajući da Srpska lista ima punu podršku Beograda.

Kandidatske liste predala je Koalicija okupljena oko bivšeg predsSrpske liste Aleksandra Jablanovića, Progresivno demokratska stranka Nenada Rašića koji je u prethodnom sazivu bio član poslaničkog kluba Srpska lista, Nova partija Kosova Aleksadra Grujića iz Kosova Polja i Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića koji je takođe bio član poslaničkog kluba Srpska lista.

U parlamentu samoproglašenog Kosova od 120 poslaničkih mandata, za Srbe je rezervisano deset poslaničkih mesta, a isto toliko za ostale manjinske zajednice - Bošnjake, Turke, Rome, Aškalije i Egipćane.

Iako je ranije najavljivano na ovim izborima Crnogorci i Hrvati neće imati poslanička mesta jer uprkos najavama nije izvršena izmena Ustava Kosova.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.