Opozicija negodovala zbog garancija za kredit Nemačke razvojne banke za EMS I EPS

Beta 23.05.2017

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije negodovali su danas što država uzima kredite, umesto da projekte sprovodi iz sopstvenih sredstava, ukoliko ih već ima. 

Oni su, takođe, kritikovali zakon kojim se daju garancije za kredite Nemačke razvojne banke (KfW) po zaduženju Elektromreža Srbije (EMS) i Elektroprivrede Srbije (EPS).

Poslanici danas raspravljaju o amandmanima na predloge zakona o davanju garancija Srbije u korist Nemačke razvojne banke (KfW) po zaduženju Javnog preduzeća EPS za projekat "Modernizacije sistema za otpepeljavanje Termoelektrane Nikola Tesla A", odnosno za EMS za Regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da su ona, Marinika Tepić, Zoran Živković i Vladimir Đurić podneli amandman kojim se traži da se članovi tog zakona brišu jer je zakon koji se odnosi na EPS štetan.

Ona je kazala da taj zakon predstavlja zaduživanje a ne garancije kako tvrdi Vlada Srbije.

"Jeste formalno garancija, ali jednim zakonom dodatno zadužujete državu za 45 miliona evra, drugim za 15 miliona evra", rekla je Radeta tokom rasprave o amandmanima.

Ona je insistirala da se poslanicima dostavi original sporazuma a i drugi poslanici opozicije su protestovali zbog toga što nisu videli sporazum.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović rekao je da zbog toga što nije dostavljen sporazum Vlada očekuje da poslanici veruju ministru finansija koji je pročitao taj ugovor, ali da mu oni neće verovati.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić tražio je da se amandman odbije jer je "retrogradan, destruktivan, antibezbednosan i neprihvatljiv". On je rekao da su garancije od 45 miliona evra predviđene i u budžetu Srbije za 2017. godinu.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da Vlada Srbije, naročito predsednik Vlade, stalno govore da energetski sistem u Srbiji predstavlja "biser srpske privrede" i da je EPS "savršeno preduzeće koje skoro samo proizvodi profit" i pitao zbog čega je potrebno da država daje garancije za takvo preduzeće.

Poslanici opozicije pitali su zbog čega je provizija na troškove obrade kredita skoro jednaka visini kamatne stope i kome se plaćaju konsultantske usluge.

Poslanica Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović pitala je zbog čega Vlada Srbije nije izabrala drugu banku i zbog čega plaća troškove obrada kredita, kada su te usluge obično besplatne.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da na svaki kredit koji se daje ide provizija za obradu kredita i da "niko ne radi ozbiljne projekte iz ekologije iz svoje tekuće likvidnosti".

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić rekla je da su troškovi obrade kredita svuda jednokratan trošak, a da će za konsultantske usluge biti otvoren "transparentan, međunarodni tender".

(Beta, 05.23.2017)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »