Arhiva » Vesti » Blic 17.07.2017

Izetbegović: Za reči o okupaciji Podrinja Dodik treba krivično da odgovara

Izjava Milorada Dodika da Bošnjaci ponovo okupiraju Podrinje najopasnije je izjava nekog zvaničnika u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, rekao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH.

Blic ponedeljak, 17. jul 2017.  |  B.T.

On smatra da predsednik Srpske za takve reči treba krivično da odgovara, a zahteve za sankcionisamnje je uputio Tužilaštvu BiH i međunarodnim telima.

Izetbegović je naveo kako su napadi na pravosuđe, pritisci na Obaveštajno-bezbednosnu agenciju, udari na Ustavni sud i sastav VSTS dio šireg plana slabljenja Bosne i Hercegovine.

Ocenivši da se njegovi odnosi sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, kolegom u Predsedništvu iz reda hrvatskog naroda, na niskom nivou, Izetbegović dodaje kako BiH ipak napreduje.

- Odnosi su teški, ali kakvi smo takvi smo. BiH sa svojom složenošću odnosa ipak napreduje; ekonomski pokazatelji su dobri, pogotovo u Federaciji BiH. Bilo je i biće kočenja izgradnje, reformskih zakona, oprezivanja kladioničara, ali imamo BDP od oko 4 odsto, a mesečno se zapošljava 1.200 ljudi. Ne možemo reći da se dobro živi ali je sigurno da se bolje živi - tvrdi Izetbegović, zaključivši kako se sa ovakvim odnosima ne može ostvariti brži napredak.

Koalicija u Srebrenici

Na pitanje kako je SDA u koaliciji sa SNSD u Srebrenici, on je ocenio da lokalni nivo ne treba povezivati sa državnim.

- Na lokalnom nivou pravimo koalicije koje možda i ne želimo, ali su bolje nego da nešto ne funkcioniše - rekao je on.

Tokom konferencije za medije u Sarajevu Izetbegović je govorio i o pretnjama smrću Huseinu Kavazoviću, reisu-l-ulemi Islamske zajednice BiH, objavljenih u magazinu „Rumijah“, koji je pod kontrolom ISIS.

- Islamska zajednica je prva na meti ekstremista jer je umerena, izvorna interpretacija islama najbolja prepreka radikalizaciji domaćeg življa - naveo je on.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.