Arhiva » Vesti » Večernje novosti 17.07.2017

Štrajk u fijatu nastavlja se štrajk u "fijatu": Radnici ponovo izlaze na ulice

Većina zaposlenih u kragujevačkoj fabrici automobila "Fijat" i posle drugog izjašnjavanja odlučila da nastavi štrajk

Večernje novosti ponedeljak, 17. jul 2017.  |  M. Luković

NEMA pomaka, niti jasnih naznaka raspleta krize u kragujevačkoj fabrici "Fijat Krajsler automobili Srbija". Štrajkači su i danas, posle drugog izjašnjavanja o tome da li su za prekid štrajka, čime bi omogućili da započnu pregovori sa poslovodstvom, odlučili da nastave obustavu rada.

Oni će, kako je najavljeno, u utorak ponovo na protestnu šetnju od fabrike do zgrade gradske uprave. Za sredu je najavljen centralni protestni skup, uz, kako su rekli u štrajkačkom odboru, podršku građana i radnika iz drugih gradova.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekao Zoran Marković, predsednik štrajkačkog odbora, radnici prve i druge smene su bili gotovo jednoglasni.

- I prva i druga smena, oko 97 odsto, izjasnile su se za nastavak štrajka. Radnici traže svoja prava i na potezu je poslovodstvo - rekao je Marković.

Brojni apeli najviših državnih funkcionera, sindikalnih lidera i kolega iz kooperantskih firmi ove kompanije, da radnici makar na jedan sat prekinu štrajk, bar zasad nisu urodili plodom. Generalni štrajk traje već petnaest dana, mašine stoje, gubici se gomilaju, sudbina fabrike je sve neizvesnija.

- Naš zahtev je da poslovodstvo "Fijata" dođe na pregovore i poštuje pozitivne propise države Srbije i kolektivni ugovor. Svejedno je da li će to biti u Kragujevcu ili Beogradu - kazao je Marković.

On je rekao da je situacija sve ozbiljnija, te da je saznao da je premijerka Ana Brnabić obavestila predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića da će bord direktora "Fijata" možda već u utorak odlučivati o daljoj sudbini fabrike. Dodao je da je moguće drastično smanjenje proizvodnje kao i otpuštanje više od 320 radnika u Kragujevcu.

- Plate su male a mnogo se radi. Neizvesnost nas posebno brine, ne sviđa mi se što ne radimo, ali ni ovako više ne ide - rekao nam je danas jedan od radnika koji je pošao u drugu smenu.

U štrajkačkom odboru napominju da čekaju odgovor predsednika Aleksandra Vučića, kome su u petak uputili pismo i zatražili da pomogne u rešavanju krize u kragujevačkom "Fijatu".

BRNABIĆ: UČINILI SMO SVE ŠTO SMO MOGLI NADALA sam se da će u toku današnjeg dana biti doneta odluka o prekidu štrajka, kako bi večeras ili sutra ujutru mogli da sednemo sa menadžmentom "Fijata" i da se dogovorimo - rekla je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. - Radnicima smo jasno ponudili odgovore na sva četiri zahteva, da ćemo kao Vlada Srbije i kao manjinski partner "Fijata" insistirati da se reše sva četiri zahteva. Jedino što nismo mogli da garantujemo povećanje plate. To je bilo nešto što moramo da se dogovorimo u direktnim pregovorima. Učinili smo sve što smo mogli i plašim se da smo u ovom trenutku blizu nekog scenarija koji niko od nas ne želi, a to je smanjivanje proizvodnje.

Ministar privrede Goran Knežević danas je rekao da Vlada ima garancije da će radnici u kragujevačkoj fabrici prihvatiti deo ponuđenog dogovora. Vlada istovremeno nema informaciju da će Italijani premestiti proizvodnju u Poljsku. U međuvremenu na neizvesnost i eventualne posledice upozoravaju i "Fijatovi" kooperanti. Ministarstvu privrede danas tim povodom je pisala kompanija "Drekslmajer Automotive" iz Zrenjanina. - Zabrinuti smo samom dužinom trajanja štrajka i mogućim posledicama, a koje mogu biti pogubne za sve, ne samo za zaposlene u "FKA Kragujevac", već i za kooperante poput nas - navodi se u pismu sindikata "Drekslmajera". - Podržavamo mere i napore Vlade Srbije očuvanju radnih mesta u autoindustriji, te se zalažemo za zajednički cilj koji će dovesti do dolaska novih investitora i proširenja ove grane industrije. Ovim putem molimo da se nađe rešenje za prekid štrajka i pristupi pregovorima u što kraćem roku.

VUČIĆ: MOLIM RADNIKE I VLADU DA NAĐU REŠENjE

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na radnike "Fijata" i Vladu, iako je samo manjinski vlasnik, da reše problem u kragujevačkoj kompaniji, jer dalji štrajk nosi velike rizike. Istakao je da nema mnogo informacija o tome šta se dešava, da zna da je od radnika "Fijata" dobio pismo, ali da nije stigao da se upozna sa njegovim sadržajem, i dodao:

- Molim radnike, video sam ih kada sam obilazio fabriku, reč je o dobrim domaćinima i poštenim ljudima, i verujem da će razumeti svoju ulogu, kao i Vladu, da preduzmu sve mere koje im stoje na raspolaganju - rekao je Vučić.

Istakao je da tema uopšte nije pitanje ko je kriv, već je ključno da se mora naći rešenje.

- Radnike molim da razumeju svoju i našu poziciju, da razumeju poziciju Srbije. Oni koji bi hteli sukobe između radnika i Vlade, pa se tome raduju na političkoj sceni, ti ne razumeju ništa - poručio je Vučić.

Oni, kako je dodao, ne razumeju da rade u korist štete radnika u Kragujevcu, i to ne samo radnika u "Fijatu", već u korist štete svoje države.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.