Arhiva » Vesti » Večernje novosti 17.07.2017

Završena obnova još 35 kilometara pruge od Resnika do Vreoca

Prvi deo Barske pruge od Resnika do Vreoca, koji se finansira iz ruskog kredita, danas pušten u saobraćaj. Zorana Mihajlović: Dužina putovanja duplo kraća

Večernje novosti ponedeljak, 17. jul 2017.  |  Z. R.

PRVI obnovljeni deo barske pruge, od Resnika do Vreoca, danas je pušten u saobraćaj. Voz su sa Glavne železničke stanice ispratili Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i ambasador Crne Gore Branislav Mićunović.

Obnovom pruge od Resnika do Vreoca, u dužini od 35 kilometara, završena je prva faza rekonstrukcije pruge Resnik - Valjevo, dužine 77,6 kilometara. Ovaj projekat je vredan 80 miliona dolara, a realizuje se iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice. Završetak rekonstrukcije kompletne deonice od Resnika do Valjeva planiran je za polovinu novembra.

Ministarka Mihajlović je istakla da je posle 40 godina, u predviđenom roku i kvalitetno obnovljen deo barske pruge i da će se završetkom obnove te deonice putovanje sa dva časa i deset minuta skratiti na jedan sat i 15 minuta.

- Nadamo se da ćemo u narednih godinu-dve pokrenuti i rekonstrukciju i modernizaciju kompletne barske pruge kroz Srbiju - rekla je Mihajlovićeva. - Želimo da je vratimo ponovo na projektovane brzine. Procenjena investicija za to je 220 miliona evra, i razgovramo s partnerima. Nadamo se da ćemo s početka jeseni imati konkretne informacije.

BRZINA 120 NA ČAS

Prvi zamenik predsednika "RŽD internešnel" Mansurbek Sultanov je rekao da je brzina vozova na deonici Resnik - Vreoci povećana do 120 kilometara na čas i da u krivinama vozovi mogu da idu 90 kilometara na čas, tako da je sada prosečna brzina 100 kilometara na čas.

Rekonstrukcija ovog dela magistralne pruge počela je 7. jula prošle godine.

PRUGE POVEZUJU REGION

AMBASADOR Crne Gore Branislav Mićunović je rekao da će barska pruga, sa završenom rekonstrukcijom i modernizacijom koja se očekuje u narednom periodu, biti u službi bržeg transporta robe i putnika. On je istakao da je u Crnoj Gori rekonstruisano 46 odsto te saobraćajnice.

- U toku je i izgradnja auto-puta koji će spojiti Crnu Goru i Srbiju - podsetio je Mićunović. - To je važno, jer infrastruktura nije tehničko pitanje, već znači život za naše zemlje i čitav region.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Modernizovan deo barske pruge od Resnika do Vreoca

Politika ponedeljak, 17. jul 2017.

Modernizovan deo barske pruge

RTV ponedeljak, 17. jul 2017.

©2018 Netmark d.o.o.