Arhiva » Vesti » Danas 18.07.2017

CG: MUP traži pomoć EU zbog požara

Danas utorak, 18. jul 2017.  |  Piše: Danas Online Piše: Danas

Predsednici opština Herceg Novi, Kotor i Tivat uputili su zahtev premijeru Dušku Markoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova za hitan angažman avijacije u gašenju požara na Luštici, ocenjujući da je situacija alarmantna i da treba tražiti pomoć iz regiona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtev za međunarodnu pomoć, a, kako je istakao prvi čovek tog resora Mevludin Nuhodžić, odgovor očekuju do kraja dana.

Iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a su objasnili da je situacija na hercegnovskom delu Luštice i dalje kritična. Pripadnici Službe zaštite i spašavanja iz Plava (jedno vozilo i 3 spasioca) i Rožaja (jedno vozilo i 2 spasioca) pomažu vatrogascima iz Tivta i Herceg Novog.

Iz Direktorata za vanredne situacije su naglasili da je u Kotoru i dalje je aktivan požar u Bigovi.

Zbog vetra orkanske jačine nemoguće je intervenisati, kazao je Televiziji Crne Gore načelnik Službe zaštite i spasavanja Kotor Maksim Mandić.

"Duva severni vetar orkanske jačine, požar se razbuktao i prešao je preko magistrale. Gori celo brdo. Po ovakvom vetru nemoguće je potpuno gasiti. Ne znam što ćemo dalje činiti, nezahvalna je procena, a požar se širi velikom brzinom", kazao je Mandić.

I dalje besni požar na Ponti Veslo i u selu Begovići u tivatskoj opštini i širi se prema Žanjicama i Dobroj luci, kazao je Televiziji Crne Gore, načelnik Službe zaštite i spasavanja Tivat, Zoran Barbić.

Sa Ponte Veslo, zahvaljujući plovilu Porto Montenegra i privatnim prevoznicima, evakuisano je oko 100 turista, među kojima je bilo žena sa decom. Nekoliko kuća je oštećeno. Iz sela Begovići evakuisano je 15-ak starijih stanovnika, dok za sada nema štete na objektima.

U akciju spasavanja uključila se Uprava pomorske sigurnosti iz Bara, Plovna jedinica MUP-a Crne Gore, kao i privatna firma Boka Pilot, kazao je direktor Uprave, Safet Kočan, koji takođe učestvuje u spašavanju i evakuaciji, prenosi Radio Tivat.

Sa čamcem Uprave pomorske sigurnosti SAR-1 i gumenim čamcem, kao plovilima Plovne jedinice MUP-a i privatne Firme "Boka pilot" u akciji učestvuje 11 spasilaca.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.