Arhiva » Vesti » Danas 13.09.2017

Vučić: Haradinaj je ratni zločinac, podržavam Srpsku listu

Danas sreda, 13. septembar 2017.  |  Piše: Danas Online Piše: S. Čo

Kosovo i Metohija suština su političke sadašnjosti i budućnosti Srbije. U zavisnosti od odnosa prema Kosovu Srbija će imati sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, već i budućnost, rekao je večeras u obraćanju naciji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, od oktobra počinje nova faza dijaloga, neophodno je insitutcionalizovati ga i obaviti veoma široke konsultacije. Taj dijalog bi trebalo da bude na više nivoa, odvijaće se u koncentričnim krugovima, očekuje se da će biti ozbiljan, odgovoran i tolerantan, imaćemo jasne ciljeve, uz poštovanje različitog mišljenja i uz učešće svih relevantnih aktera.

- Srbija po pitanju Kosova do sada samo govorila ono što ne želi, kao što je da prizna nezavisnost, a da politiku nije imala - rekao je Vučić, i najavio da će biti objavljen Izveštaj o pregovorima o Kosovu i Metohiji u kojem će biti predstavljeni rezultati iz prethodne četiri godine dijaloga, istaknuti svi važni datumi od 1998. godine i Kristofera Hila, pa nadalje, kao i svi potezi koje je Srbija kao država napravila po pitanju Kosova.

Haradijan je za nas i dalje ratni zločinac i toga ćemo se držati, ali da je Srpska lista svojim glasanjem sačuvala mir i svoju decu - rekao je Vučić i poručio da podržava odluku Srpske liste da uđe u Vladu Kosova, napominući da nije uticao na odluku da se tako postupi.

Zamislite da su rekli ide se na nove izbore? Šta bi radili, ako bi ih Albanci napadali, upitao je Vučić i naglasio da Albanci prvi put u vlasti ne čine većinu. Da nisu podržali nikog - "to nije nikakav izbor", smatra Vučić i ukazuje da je, s druge strane, Samoopredljenje otvoreno za Veliku Albaniju.

On je rekao i da je danas drugačija naša pregovaračka pozicija o Kosovu, "danas se naš glas ponovo čuje", i ocenio da mu ni u jednom trenutku nije bilo ni lako, ni lepo prilikom pregovora.

Imam mučninu u stomaku kad zovu u Brisel, imam Pavlovljev refleks, jer znam da neće biti lepo, izjavio je Vučić.

Spreman sam da odem u Sinod Srpske pravoslavne crkve, ali i kod drugih verskih zajednica, kao i u Srpsku akademiju nauka i umetnosti, i lično razgovoram o Kosovu, naveo je Vučić i naglasio da nova faza dijaloga podrazumeva i razgovor u Parlamentu.

Neću nikom pobeći sa megdana, poručio je Vučić i precizirao da je spreman lično da razgovara tamo gde se može očekivati da razovor bude najteži.

On je rekao da bi dogovor o Kosovu trebalo da bude što širi i predočio da se ne sme živeti "u periodu od pre 300 godina".

Govoreći o uspesima svoje politike, Vučić je upitao u koju su malu zemlju, sem Srbije, došli kineski i ruski predsednik, a nada se da će doći i američki.

Srbija je postala politički snažna i dramatično ekonomski jača, ocenio je Vučić.

On je istakao i da je Ana Brnabić premijer i da ima njegovo puno poverenje i podršku, odgovarajući na pitanje da li je za njega premijer Brnabić ili Zorana Mihajlović.

Srbija ima veoma dobrog premijera, jasno sam rekao da je Brnabić premijer, istakao je Vučić, povodom različitih mišljenja o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, ali i naglasio da ne ulazi u pitanja Vlade.

Vučić neće ići na Paradu ponosa, kako je rekao nije zainteresovan i objasnio da je za taj dan planirao druge aktivnosti. On je naveo da će na Paradu ponosa ići premijerka Ana Brnabić i još neki ministri, kao i gradonačelnik Beograda.

Predsednik Srbije konferenciju je završio rečima "aj zdravo".


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.