Arhiva » Vesti » Večernje novosti 13.09.2017

Sve dobro učvrstila "Čivijada"

U Šapcu sutra počinje nadaleko poznati Sajam humora, satire i doskočica. Posebna atrakcija karnevalska povorka 32 trupe iz deset zemalja

Večernje novosti sreda, 13. septembar 2017.  |  A. DELIĆ

ŠABAC - Belosvetski vašar humora i satire šabačka "Čivijada" počeće sutra "čivijaškim časom" u osnovnim školama, a za uveče je zakazano podizanje karnevalske zastave i otvaranje izložbe karikatura. Na samom startu, na programu su i karneval kućnih ljubimaca, proglašenje pobednika za najbolji aforizam i satiričnu priču, pa šampitijada i koncert Sanje Vasiljević.

Uz Malogospojinski vašar (21. semptembra), uoči kojeg se šabačka "Čivijada" održava, ona je najznačajnija turistička manifestacija zapadne Srbije. Neguje izvorni humor naroda Mačve, Posavotamnave i Pocerine i odslikava vedri duh Šapčana.

Turistički radnici upozoriće vas na to da čivija u Šapcu ima univerzalnu upotrebu, jer sve što u gradu dobro stoji upravo je ona učvrstila, a sve što se klima - posledica je, naravno - izvađene čivije.

Pročitajte još: Otvorena 48. Čivijada, deda Ljuba uz smeh proslavio 95.

Poslednjih godina "Čivijada" je obogaćena karnevalskom atmosferom, pa je i drugog dana, u petak, predviđena promocija evropskih karnevala. Potom slede bazar starih zanata i "čivijaško krčkanje" na plaži Stari grad na Savi (spremanje paprikaša). Od 17 časova na programu je dečji karneval sa 25 domaćih trupa, na koji dolaze i deca iz Ukrajine. U Narodnom muzeju od 20 časova biće otvorena izložba "Mozaik vremena" Dragana Petrovića, poznatog hroničara, reportera i blogera.

Sve vreme "Čivijade" ulicama će se voziti čivijaški dobošar, glumac Borivoje Božanić, obučen u narodnu nošnju. Pozivaće građane na manifestaciju i održati satirični govor, koji uvek, na neki volšeban način, uspeva da zastane na samoj granici a da nekoga ozbiljno ne "pecne".

Najvažniji trenutak svake "Čivijade" je proglašenje predsednika Čivijaške republike. Marka Somborca zameniće glumac Branislav Lečić.

Pročitajte još: Šabac spreman za Čivijadu

Detalj sa prošlogodišnje "Čivijade" na šabačim ulicama

Veliki međunarodni karneval sa 32 trupe iz deset zemalja na ulice će izaći upravo kad predsednik Čivijaške republike završi govor. U svakom slučaju, karnevalska noć će se odužiti na šabačkim ulicama, gde se očekuje više desetina hiljada posetilaca.

KNjAZ I NADIMAK

Istorija nije zabeležila, ali Šapčani znaju da su nadimak Čivijaši dobili od nekog knjaza kome je na prevaru iz točka fijakera neki mangup iščupao čiviju. Kada se vlastelin obreo u prašini, izgovorio je samo: "Čivijaši!"


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Šabac

©2018 Netmark d.o.o.