Arhiva » Vesti » RTS 02.10.2017

Muzejska postavka u Zavodu za zaštitu prirode Srbije: minerali, biljke, životinje, ekosistemi

Ulaskom u novu zgradu sedišta Zavoda za zaštitu prirode Srbije na Novom Beogradu, 2004. godine, ostvarene su prostorne pretpostavke da se uredi postavka dostupna svim zainteresovanim građanima. Kroz nju mogu da upoznaju vrednosti, karakteristike prirode u Srbiji i aktivnosti koje se sprovode u zaštiti i očuvanju naše prirodne baštine.

RTS ponedeljak, 2. oktobar 2017.
RTS: Muzejska postavka u Zavodu za zaštitu prirode Srbije: minerali, biljke, životinje, ekosistemi

Obilaskom stalne izložbene postavke „Zaštita prirode u Srbiji", može se saznati koji tipovi ekosistema odlikuju prirodu naše zemlje kroz postavke barskog, livadskog, šumskog lišćarskog, šumskog četinarskog ekosistema i ekosistema klisura.

Posetioci će biti obavešteni i o tome koje vrste zaštićenih područja postoje u Srbiji i šta su fundamentalne vrednosti nacionalnih parkova Tara, Fruška gora, Kopaonik, Đerdap i Šar-planina.

„Zainteresovani mogu da saznaju kakve se aktivnosti sprovode u zaštiti geodiverziteta na primerima minerala stena i paleontoloških nalaza koji su izloženi", rekla je za Internet portal RTS-a Nataša Panić, rukovodilac grupe za obrazovno-izdavačku delatnost Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Posetioci mogu spoznati ugroženost sveta flore i faune na herbarskim primercima vrsta koje se nalaze u Crvenoj knjizi flore Srbije, kao i na primerku prepariranih životinja iz sveta ptica i sisara, zatim biljaka i životinja koje se štite kroz kontrolu sakupljanja i prometa (lekovito bilje i šumski plodovi).

„Tu su i primerci nekih od zabranjenih alata i sredstava u ribolovu, kao i izdanja Zavoda o prirodi naše zemlje i njenoj zaštiti. Pored mogućnosti pojedinačnih poseta, moguće su i organizovane posete, kada se organizuju i projekcije filmova o akcijama zaštite prirode i tematske radionice i igraonice, zavisno od uzrasta grupe koja je došla u posetu Zavoda", dodala je Panićeva.

Za grupne posete Zavodu potrebno je najaviti dolazak, kako bi stručnjaci, u skladu sa obrazovnim potrebama i interesovanjima posetilaca, isplanirali program koji pored stručnog vođenja kroz izložbu može obuhvatiti projekciju filmova i prigodan eko-obrazovni program.

„Na godišnjem nivou Zavod poseti više stotina učenika iz osnovnih škola širom Srbije (najviše iz Beograda), kao i učenika srednjih škola, dok su u poslednje dve godine i predškolske ustanove pokazale zainteresovanost za organizovanu posetu Zavodu", navela je Nataša Panić.

Posebnu grupu posetilaca izložbene postavke čine studenti Biološkog, Šumarskog, Geografskog fakulteta i Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, kao i Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futuraˮ.

U narednom periodu u Zavodu planiraju da izložbenu postavku obogate interaktivnim elementima kako bi posetioci tokom obilaska mogli samostalno da otkrivaju informacije o značaju zaštite prirode.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Kopaonik

©2018 Netmark d.o.o.