Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 05.10.2017

Oružje ide preko Hrvatske, ali ne za Siriju

Slobodna Evropa 05.10.2017
Hrvatske vlasti priznale su da aerodrom na Krku koristi za transfer oružja i vojne opreme u američkoj organizaciji iz zemalja istočne Europe na odredišta u trećim zemljama, ali odbijaju da se radi o pošiljkama upućenim u Siriju, kako špekuliraju… »

Rahoj: Odbacite plan o proglašenju nezavisnosti

Slobodna Evropa 05.10.2017
Španski premijer Marijano Rahoj pozvao je danas lidera Katalonije Karlesa Pudždemona da odustane od planiranog jednostranog proglašenja nezavisnosti kako bi se "izbeglo veće zlo", prenosi Rojters. Rahoj je u intervjuu španskoj agenciji EFE rekao da… »

Haradinaj za RSE: UNESKO za dve godine

Slobodna Evropa 05.10.2017
Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, izjavio je da je Kosovo ove godine prošlo kroz izborne procese i da je u tom smislu neodrživa politička agenda doprinela tome da se prijem Kosova u Interpol i UNESCO razmotri. „Što se tiče Interpola, mi smo već… »

Tramp kritikovao Senat zbog istrage o Rusiji

Slobodna Evropa 05.10.2017
Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je danas Obaveštajni komitet američkog Senata zbog istrage o navodnoj tajnoj povezanosti Rusije i njegovog izbornog tima. Tramp je upitao na Tviteru zašto komitet ne ispituje lažne vesti kako bi se utvrdilo… »

Vučić: Saradnja sa Hrvatskom, ali bez poniženja srpskog naroda

Slobodna Evropa 05.10.2017
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoji stalna komunikacija sa kabinetom hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali je i dodao da mera saradnje dve zemlje "nikada neće biti mera poniženja srpskog naroda". Vučić je… »

Irački premijer pozvao pešmerge da nastave borbu protiv terorizma

Slobodna Evropa 05.10.2017
Irački premijer Hajder el Abadi apelovao je danas na kurdske pešmerge da nastave saradnju sa iračkom vojskom u borbi protiv terorizma uprkos tenzijama posle referenduma o nezavisnosti autonomnog kurdskog regiona. Abadi je rekao posle sastanka sa… »

Britanski mediji: Govor Tereze Mej noćna mora

Slobodna Evropa 05.10.2017
Britanski mediji ocenili su danas da se govor premijerke Tereza Mej na kraju kongresa vladajuće Konzervativne stranke pretvorio u noćnu moru i da je njen govor o "britanskom snu" promašen. Govor premijerke je prekinuo komičar koji joj je dao formular… »

Komunalne teme za lokalne izbore u Makedoniji

Slobodna Evropa 05.10.2017
Izborna kampanja je ušla u drugu polovinu, a partije nastavljaju sa svojim aktivnostima i kontaktima sa glasačima, svakodnevnim mitinzima i skupovima. Među partijskim repertoarima mogu se čuti razne teme, od nacionalnih, debate o migrantima, obećanja… »

Senat SAD: Rusija se miješala u predsjedničke izbore

Slobodna Evropa 05.10.2017
Komitet za obavještajne djelatnosti američkog Senata postigao je konsenzus da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016, ali se i dalje istražuje da li je bilo dogovora između Moskve i ljudi iz tima za kampanju Donalda Trumpa… »

Makronov vulgarni komentar iziritirao javnost

Slobodna Evropa 05.10.2017
Komentar francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi radnici u krizom pogođenim firmama trebalo da potraže posao umesto da štrajkuju, izazvao je nezadovoljstvo javnosti. On je tokom posete u sredu u centru za obuku u Egletonu u centralnoj Francuskoj… »