Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 05.10.2017

Umjesto parka, još jedna zgrada

Slobodna Evropa 05.10.2017
Sarajevo bi moglo izgubiti još jedan park. Naime, na mjestu parka Hastahana u strogom središtu grada, Odlukom Općine Centar trebao bi se graditi poslovni objekat. Samo na ovom području već postoje tri velika poslovno-trgovačka centra, pa se… »

Macron ponudio francusko posredovanje između iračke vlade i Kurda

Slobodna Evropa 05.10.2017
Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponudio je da službeni Pariz posreduje između iračke vlade i Kurda koji traže nezavisnost na kontroverznom referendumu. Macron je uputio tu ponudu nakon sastanka s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem u Parizu… »

Sjeverna Koreja preko Rusije dobila drugu internet vezu

Slobodna Evropa 05.10.2017
Ruska kompanija uspostavila je internet vezu sa Sjevernom Korejom i to je druga veza koju ima Sjeverna Koreja poslije konekcije s Kinom, što bi moglo da ugrozi američke napore da izoluje tu zemlji. Analitičari udruženja za nadgledanje svjetske… »

Beograd: Potpisivanje Proglasa o slobodi medija

Slobodna Evropa 05.10.2017
Grupa za slobodu medija organizuje večeras u Beograd okupljanje svih novinara, medija, organizacija civilnog društva i građana koji bi trebalo da potpišu Proglas o slobodi medija. Građani će moći uživo da prate dešavanja preko društvenih mreža… »

Teheresa May ne razmišlja o ostavci

Slobodna Evropa 05.10.2017
Premijerka Velike Britanije Theresa May ne razmišlja o ostavci usprkos problemima tijekom jučerašnjeg važnog govora na kongresu vladajuće Konzervativne stranke, priopćeno je iz Vlade. "Downing Street: Ostavka nije na dnevnom redu", prenijela je… »

SAD i Rusija o istočnoj Ukrajini u Beogradu 7. oktobra

Slobodna Evropa 05.10.2017
Specijalni izaslanik SAD-a za okončanje sukoba u istočnoj Ukrajini Kurt Volker, rekao je da će se 7. oktobra sastati sa pomoćnikom Kremlja Vladislavom Surkovom u glavnom gradu Srbije, u Beogradu. "Sastaću se s ruskim kolegom u oktobru u Beogradu kako… »

Španija: Tiranija većine

Slobodna Evropa 05.10.2017
Problem Katalonije se ne može rešiti. On se može samo podnositi…Ostatak Španaca mora tolerisati Katalonce a Katalonci moraju tolerisati preostale Špance, kazao je vizionarski čuveni filozof Hose Ortega i Gaset (Jose Ortega y Gasset) 1932. godine u… »

Belgija tužila Rajaner zbog otkazivanja letova

Slobodna Evropa 05.10.2017
Belgija je pokrenula pravnu akciju protiv niskobudžetne aviokompanije Rajaner (Ryanair), ocenjujući kao "neprihvatljivo" ukidanje letova kojim su pogođeni Belgijanci, izjavio je danas belgijski vicepremijer Kris Peters. Tužba zbog "nelojalne… »

Kosovo odložilo zahtev za prijem u UNESCO

Slobodna Evropa 05.10.2017
Ministarstvo spoljnih poslova Kosova putem saopštenja je potvrdilo da je Kosovo odložilo podnošenje zahteva za prijem u UNESCO. "Pragmatično odlaganje učlanjenja Republike Kosova u Interpol i UNESCO je u dogovoru i u koordinaciji sa Sjedinjenim… »