Arhiva » Vesti » Danas 09.11.2017

Dugovanja države više od šest miliona evra

* Za poslednje četiri godine za oko milijardu dinara, odnosno oko 8,5 miliona evra smanjena i transferna sredstva iz Republike

Danas četvrtak, 9. novembar 2017.  |  Piše: D. E. Piše: H. D. Piše:

Republički organi godinama se maćehinski ponašaju prema Šapcu.

Tako je ostao dug od oko pet miliona evra, zato što se Šabac zadužio za isplatu otpremnina radnika "Zorke", što je obaveza države, kao i 130 miliona dinara za izgradnju bazena, jer je tu postojala obaveza države za podsticaj građevinarstva. Sve zajedno više od šest miliona evra. Uz to, za poslednjih četiri godine za oko milijardu dinara su smanjena transferna sredstva iz Republike. Takođe, postoji obaveza Direkcije za vode da uloži 1,5 miliona evra u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u drugu fazu - tzv. linije mulja. Međutim, desilo se da uprkos što je ministarka Zorana Mihajlović potpisala građevinsku dozvolu za ovo postrojenje i da se otpadni mulj lageruje na regionalnu deponiju u Sremskoj Mitrovici, ova deponija to odbija da učini. Grad je uložio i deset miliona dinara u nabavku trafostanice od 31,5 megavata za industrijsku zonu, ali još uvek Elektrosrbija nije ispunila svoj deo obaveza. S druge strane, dešava se da se iz budžetskih rezervi prebaci 200 miliona dinara Loznici ili 340 miliona dinara Zaječaru, bez jasnih kriterijuma, izuzev što su tamo gradonačelnici promenili politički dres i prešli ili podržavaju SNS.

Potvrda evropske orijentacije Šapca jeste to što je Evropska unija finansirala izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i regionalnu deponiju sa oko 20 miliona evra. Šabac je jedina lokalna samouprava gde meštani seoskih i prigradskih mesnih zajednica odlučuju o načinu korišćenja sredstava od poreza na imovinu, a oko osam hiljada građana prošle godine odlučivalo o projektima koji se finansiraju iz gradskog budžeta. Po tome Grad sprovodi istinsku decentralizaciju i lokalnu samoupravu, za razliku od sve veće centralizacije u Srbiji.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Šabac

©2018 Netmark d.o.o.