Arhiva » Vesti » Studio B 10.11.2017

Otvoreni treći Beogradski investicioni dani

Premijerka Ana Brnabić otvorila regionalni ekonomski forum „Beogradski investicioni dani 2017“ i poručila investitorima da je Beograd fantastična investiciona destinacija, kao i da Srbija konačno može da investira u mnogo dinamičniji razvoj. „Za tri i po godine broj nezaposlenih smanjen za 20.000“ rekao na forumu gradonačelnik Beograda.

Studio B petak, 10. novembar 2017.

foto Tanjug

Fokus ovogodišnjih, trećih po redu, Beogradskih investicionih dana biće na regionalnoj saradnji i povezivanju, a forum je okupio oko 400 državnika iz zemlje i regiona, lidera i predstavnika domaćih i stranih kompanija, državnih institucija, lokalnih samouprava, koji će razgovarati o investicijama u regionu i prilikama za bolju trgovinsku saradnju.

Brnabić je rekla da je to veoma važna konferencija koja svake godine raste i zahvalila gradnačelniku na njegovoj organizaciji.

Ona je pozvala investitore da dolaze u Srbiju u što većoj meri.

„Beogad je fantastična investiciona destinacija. Želimo i Srbiju da predstavimo, koja je jako puno uložila u svoj razvoj u poslenđe tri ili četi godine“, naglasila je Brnabić.

Kako je rekla da imamo makroekonomsku i i fiskalsnu konsolidaciju i dobre fiskale rezultate.

„Sada možemo dalje da gradimo, ova vlada konačno može da invstira u mnogo dinamičniji razvoj“, naglasila je Brnabić.

Premijerka je naglasila je veoma važna regionalna staiblnost i regionalno povezivanje, jer ako region nije staiblna ni mi nećemo moći da izvučemo koristi od svega što smo do sada uradili.

„Ako imamo bilo kakave rizike u regionu i na nas će se gledati kao na zemlju koja je rizična desticnacija. Investirori onda neće dolaziti i međunarodne finansisjke institucije neće investirati u projekte u tolikoj meri sa povoljnim kreditima i zato je važno da smo ovde zajedno. Da region zajedno radi na svom povezivanju i zajendičkom prosperitetu“, poručila je Branbić.

Skup je prilika da se predstave potencijali investitorima.

Forum, osim prezentacija investicionih potencijala Beograda i Srbije, ima i radni karakter, pa će biti organizovani „B2B“ (biznis tu biznis) sastanci, a posebno će biti organizovani sastanci sa kompanijama i investitorima koji žele direktno da razgovaraju o mogućim oblicima saradnje.

Beogradske investicione dane, koji se održavaju u Sava centru, organizuju Grad Beograd, CEDEF i Privredna komora Srbije – Privredna komora Beograda.

Mali: Za tri i po godine broj nezaposlenih smanjen za 20.000

Broj nezaposlenih u Beogradu u poslednje tri i po godine smanjen je za 20.000 i to je potvrda da smo na dobrom putu, izjavio je danas gradonačelnik Siniša Mali.

Prema poslednjim podacima, broj nezaposlenih u Beogradu iznosi 88.785, rekao je Mali na otvaranju Beogradskih investicionih dana i dodao da će posebna pažnja na tom skupu biti posvećena regionalnoj saradnji.

Navodeći da je Beograd oduvek bi mesto susreta istoka i zapada, što je donosilo brojna iskušenja, Mali je naveo da se ona danas pretvaraju u prednosti. Uz transformaciju Er Srbije u najbrže rastuću kompaniju, danas se leti direktno za Njujork, Peking, a moguće uskoro i za još jedan kineski grad.

„Pre tri i po godine kada smo preuzli rukovođenje gradom, on je bio na rubu bankrota, preduzeća su propala, pristizali su novi dugovi na naplatu, javna preduzeća su bila prezadužena. Krenuli smo u posao fiskalne konsolidacije i uspeli da vratimo skoro 500 miliona evra“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji i političkoj stabilnosti, prestonica je postala povoljna destinacija za investicije.

„U narednih par meseci potpisaćemo ugovor o izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu, kao i ugovor o izgradnji toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd, to su projekti ukupne vrednosti 500 miliona evra“, rekao je Mali i podsetio na ugovor za čišćenje deponije Vinča vrednosti 300 miliona evra.

Mali je rekao da je nedavno objavljen poziv za izgradnju četiri podzemne garaže, a reč je o projektu vrednosti 50 milona evra.

Navodeći da se grad spušta na reke, da će se sledeće godine graditi gondola od Kalmegdana do Ušća, kao i da će biti više parkova, biciklističkih staza, manje autmobila, Mai je rekao da se sve to uklapa u ranije definisanu viziju.

Mali je pozvao učesnike Beogradskih investicionih dana da investiraju u Beograd i Srbiju. Na Beogradskim investicionim danima prošle godine bilo je 300 učesnika, a ove godine ih je 430.

Saradnja glavnih gradova okosnica razvoja čitavog regiona

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević predstavio je projekte i investicione potencijale srpske prestonice na Panelu gradonačelnika regiona u „Sava centru”, koji se održao u okviru trećih „Beogradskih investicionih dana”.

On je istakao da je saradnja glavnih gradova okosnica razvoja čitavog regiona, što potvrđuje i statistika. Ovogodišnje „Beogradske investicione dane” obeležio je, prema njegovim rečima, Panel gradonačelnika regiona.

– Suština današnje investicione konferencije jeste da Beograd predstavi svoje investicione potencijale i razvojne projekte. Ipak, sa druge strane Grad Beograd sada ima priliku da vidi šta se dešava u regionu – u Zagrebu, Tirani, Sarajevu, Podgorici. Sa nama su ovde i predstavnici naših gradova i opština, sa zadatkom da se dobro predstave investicioni potencijali, ali i da se pronađu proizvodi koji su nam zajednički – istakao je Milosavljević.

On je ukazao da su nezavisne institucije poput Svetske banke i kreditora, kakav je EBRD, složne u oceni da ovaj region mora da sarađuje.

– Države regiona i gradovi pojedinačno nemaju dovoljne kapacitete da „povuku” dovoljan nivo tražnje. Zbog toga smo ovaj forum iskoristili da zajedno razgovaramo i tragamo za zajedničkim proizvodima. Prvi proizvod koji smo identifikovali kao mogući oblik saradnje jeste proizvod u oblasti turizma. Složili smo se da u oblasti turizma možemo da napravimo zajedničku ponudu, pre svega, za udaljena tržišta. Sa druge strane, složili smo se da veliki razvojni, infrastrukturni projekti, koji povezuju gradove, jesu projekti na kojima bismo morali da radimo. U tom smislu Grad Beograd je predstavio svoj investicioni portfolio, vredan 10 milijardi evra. Pomenuli smo uspešno sproveden proces javno-privatnog partnerstva kada je u pitanju deponija u Vinči, ali smo u isto vreme najavili i prvu liniju metroa. Pozvali smo investitore da ulažu u fabrike za preradu otpadnih voda, da investiraju u oblasti putne infrastrukture, a najavili smo i izgradnju dva nova mosta. Najavljena je i izgradnja četiri podzemne garaže i možemo da kažemo da su „Beogradski investicioni dani” veoma uspešan forum na kojem je Beograd pokazao da je trenutno lider u ovom delu Evrope kada su investicije u pitanju – naveo je Milosavljević.

On je zaključio da gradovi regiona treba da sarađuju i u budućnosti, u cilju unapređenja kvaliteta života svih građana, ali i unapređenja investicione klime za sve privrednike i investitore koji dolaze u region.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ponovio je da su gradovi, a posebno glavni gradovi glavna karika u saradnji država i regija. On je istakao da je saradnja koju je inicirao glavni grad Srbije za svaku pohvalu, i čestitao gradonačelniku Beograda Siniši Malom na realizaciji ovog regionalnog foruma.

– Svaki put kada ponovo dođem u Beograd vidim da je grad sve urbaniji, sređeniji i čistiji – ukazao je Bandić i najavio da će Zagreb 2018. organizovati sličnu konferenciju.

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj je dodao da su dobri odnosi Beograda i Tirane potpomognuti dobrim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i premijera Edija Rame. On je istakao da danas dve trćine stanovništa živi u prestonicama svojih država, te da su stecište mlade radne snage. On je zaključio da najveći potencijal razvoja saradnje Tirane i Beograda vidi u oblasti turizma.

Na panelu su uzeli učešće i pomoćnica gradonačelnika Sarajeva Dragana Solaković i predsednik Skupštine Podgorice Đorđe Suhih, kao i brojni predstavnici glavnih gadova iz regiona i Grada Beograda.

Čadež: Na investicionom forumu razgovaramo o 80 projekata

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je izjavio danas, na otvaranju „Beogradskih investicionih dana 2017“, da će se na tom skupu razgovarati o oko 80 različitih projekta, čija je vrednost oko 1,5 milijardi evra.

Čadež je u Sava centru rekao da je reč o projektima u različitim oblastima, kao i da će se razgovarati o mogućnostima javno-privatnih partnerstava.

On je rekao da Beogradski investicioni dani svake godien privlače sve više učesnika i da ih je ove godine skoro 500, kao i da ima sve više investitora koji doprinose razvoju Beograda i Srbije.

Čadež je naglasio da je ključan za uspeh trougao u kome su donosioci odluka, finansijske institucij, kao i kompanija iz regiona.

„To je trougao uspeha, koji otvara nove projekte. Beogradski investicioni dani postaju brend Beograda“, istakao je on.

Čadež je takođe ukazao na značaj reginalnog povezivanja i podsetio da je formirana zajednička privredna komora Zapadnog Balkana.

On je rekao da će u februaru u Londonu biti održan investicioni skup EBRD posvećen Zapadnom Balkanu na kome će zajednički nastupiti zajednički šest privrednih komora regiona kroz jedinstvenu privrednu komoru koja će predstaviti zajedničku investicionu palatformu.


Objavljeno na sajtu studiob.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.