Arhiva » Vesti » Danas 14.11.2017

Kuburović: Ne brzati sa zakonom

Danas utorak, 14. novembar 2017.  |  Piše: Fonet Piše: Danas Online

Ministar pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je radna grupa ministarstva završila nacrt novog zakonskog okvira zaštite podataka o ličnosti i pravilima zaštite podataka o ličnosti u sektoru bezbednosti, koji je usklađen sa novim pravilima Evropske unije i uvažava preporuke Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Kuburović je, na konferenciji o novom zakonskom okviru, rekla da su se u javnosti mogle čuti kritike Poverenika da je potrebno usvojiti nova zakonska rešenja.

Ministarstvo deli stav da je potrebno doneti novi zakon, ali stav je da to ne bi trebalo raditi preko noći, rekla je Kuburović i ponovila da brzina usvajanja tog pravnog akta ne sme biti na uštrb kvaliteta.

Jačanje uloge pravosuđa u zaštiti ljudskih i građanskih prava predstavlja jedan od najvažnijih zadataka koji je definisan Nacionalnom strategijom za reformu pravosuđa i Akcionim planom za poglavlje 23, rekla je Kuburović.

Zaštita pojedinaca u modernom digitalnom društvu, dodala je ona, je prioritet u određivanju javnih politika.

Postoji potreba za unapređenjem dostignutih ljudskih prava, ali i ograničenja nekih od njih, imajući u vidu bezbednosne izazove koji se javljaju, ocenila je Kuburović.

U vreme kada je trgovina ličnim podacima u ekspanziji, smatra Kuburović, potrebno je jasno definisati zakonske odredbe zaštite građana od zloupotrebe i granica zadiranja u ličnu sferu.

Kuburović je podsetila da je pravo na zaštitu ličnih podataka Ustavom zagarantovano pravo, a idući putem evropskih standarda, Srbija je sebi dala zadatak da uz reforme u okviru poglavlja 23 jasno uredi tu oblast.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.