Arhiva » Vesti » Dnevnik 14.11.2017

Švajcarci za akumulatore iz Sombora sada nude 7,35 miliona evra

BEOGRAD: Švajcarska kompanija "Batagon" ponudila je 7,35 miliona evra za kupovinu Fabrike akumulatora Sombor (FAS), piše portal SOinfo.

Dnevnik utorak, 14. novembar 2017.  |  Tanjug

Stečajni upravnik somborskog FAS-a, Predrag Ljubović, kaže za somborski portal da je šesta ponuda Batagona, kako mu je preneto iz te kompanije, i njihova poslednja ponuda.

"Ovim završavaju pregovore. Moje mišljenje da Fabriku treba prodati, kako bi počela da radi", rekao je Ljubović.

Navodi da je ovog puta, "Batagon" dao rok za izjašnjenje Odboru poverilaca. Proces prodaje imovine Fabrike akumulatora Sombor započet je još krajem jula.

Jedini ponuđač, švajcarska kompanija, uputila je pet ponuda do sada, međutim, po mišljenju Odbora poverilaca nisu bile dovoljno kvalitetne.

Ljubović je za portal rekao da se i još uvek niko od ostalih subjekata koji su otkupili dokumentaciju nije javljao, odnosno, pokazao zainteresovanost da se uključi u proces preuzimanja vlasništva nad imovinom Fabrike akumulatora Sombor.

"Batagon" je na javnom nadmetanju za kupovinu imovine FAS najpre ponudio 3,5 miliona evra, da bi potom ponude "popravljali", a ovu šestu ponudu podigli su na 7,35 miliona evra.

Inače, procenjena vrednost nekadašnjeg somborskog giganta, proizvođača akumulatora je 24,57 miliona evra.

Fabrika u kojoj su se proizvodili akumulatori "Black horse" prodaje se kao pravno lice što znači da kupca nasleđuje sva prava koja ima Fabrika akumulatora, ali bez ikakvih tereta i obaveza.

Novac na ime neisplaćenih zarada čeka više od 800 bivših radnika fabrike, a njihova potraživanja iznose oko 400 miliona dinara.

Fabrika akumulatora je prazna sedam meseci, kada je iz nje izašao i poslednji zakupac.

Stečaj u Fabrici akumulatora otvoren je pre dve i po godine, kada su počeli problemi u Koncernu "Farmakom MB" čiji je deo bila i somborska fabrika.

Najveći poverioci su Svetska banka, Komercijalna banka, Halkbank i jedan investicioni fond i njima pripada 80 odsto vrednosti fabrike.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Švajcarska

©2018 Netmark d.o.o.