Arhiva » Vesti » InfoLIGA 14.11.2017

Škola “Milinko Kušić” među prvima u Srbiji uvela elektronski dnevnik

InfoLIGA utorak, 14. novembar 2017.

Osnovna škola “Milinko Kušić” iz Ivanjice, jedna je od 40 škola u Srbiji koja je počela realizaciju pilot projekta resornog ministarstva pod nazivom „e-prosveta“. Prvi servis koji se primenjuje je elektronski dnevnik, koji treba da omogući nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima brz, jednostavan i pouzdan način vođenja evidencije, a roditeljima da pristupe podacima iz dnevnika o svom detetu.

Škola je konkurisala kod Ministarstva prosvete koje joj je odobrilo pravo učešća u realizaciji pilot projekta koji podrazumeva vođenje elektronskih dnevnika. Uslov je bio da obezbedimo pokrivenost prostora internetom, teničku opremu i da obučimo nastavni kadar. Uspeli smo i do ovog vremena to funkcioniše odlično. Kolege u školi su sve više zadovoljne, jer je mnogo lakše nego vođenje klasičnog papirnog dnevnika”, kaže za InfoLIGU Stevan Davidović, direktor ove ivanjičke škole.

Pilot projekat se ove godine sprovodi samo u matičnoj školi, a prema Davidovićevim rečima paralelno se još uvek vodi i papirni dnevnik radi svake sigurnosti, jer je u pitanju primena pilot odnosno oglednog elektronskog dnevnika. Svaki kabinet u ovoj školi pokriven je internetom a svaki nastavnik ima kompjuter, lap top ili tablet.

Nastavnik u „e-dnevniku“ može da vidi samo ocene iz svog predmeta čime će se omogućiti veća objektivnost i sprečti da se učeniku prepisuju ocene koje ima iz drugih predmeta. Servis ima i sistem obaveštavanja roditelja o ocenama i izostancima, a on će operativno biti dostupan od 1. januara iduće godine. Roditelji će tada preko pristupne šifre moći da vide ocene svoga deteta, a obaveštenja o njima kao i o izostancima, pohvalama i napomenama dobijaće i putem SMS-a.

E-dnevnik ima najviši stepen zaštite podataka, pa je verovatnoća da sistem padne gotovo nikakva, kažu u resornom ministarstvu.

Cilj projekta je da se u svim srpskim osnovnim i srednjim školama uvede elektronski sistem vođenja dnevnika, jer je praksa drugih zemalja pokazala da je veoma dobar . Od iduće godine u realizaciju pored sadašnjih 40, ulazi još 160 škola, dok će obaveza za sve početi da se primenjuje od 2019.

„E-prosveta“ ima pet servisa: e-dnevnik, e-lektira, virtuelni muzeji, informacioni sitem za analitiku učenja, nacionalna platforma za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih obrazovnih sadržaja.


Objavljeno na sajtu infoliga.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Milinko Kušić Prosveta

©2018 Netmark d.o.o.