Arhiva » Vesti » Mondo 14.11.2017

Gledate u izuzetnu destinaciju Evrope!

Ove godine je za "Izuzetnu destinaciju Evrope" u Srbiji izabran Novi Pazar, dok su za prateće destinacije izabrani Sremska Mitrovica i Zaječar.

Mondo utorak, 14. novembar 2017.  |  MONDO/Tanjug

Foto: MONDO, Lana Stošić

Konkurs je sprovela Turistička organizacija Srbije, a tema izbora bila je "kulturni turizam".

Poseban naglasak stavljen je na materijalno kulturno nasleđe na listi nepokretnih dobara Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na listi UNESKO kulturne baštine i u okviru tematskih kulturnih ruta, saopšteno je iz TOS-a.

Na konkurs je stiglo ukupno 26 važećih prijava, a konačan redosled utvrđen je nakon poseta kandidatima u užem izboru (Zaječar, Kuršumlija, Novi Pazar, Bač i Sremska Mitrovica).

Pobednička destinacija, Novi Pazar, konkurisala je sa materijalnim kulturnim nasleđem koje, između ostalog, obuhvata spomenike na UNESKO listi - srednjovekovni kompleks Stari Ras sa Crkvom Svetih apostola Petra i Pavla (Petrova crkva) i manastirima Sopoćani i Đurđevi Stupovi koji su deo kulturne rute Saveta Evrope "Transromanika", zatim znamenitosti iz osmanskog perioda - Novopazarsku tvrđavu sa starom čaršijom, Altun-alem i Lejlek džamiju, Isa-begov hamam i mnoštvo drugih lokaliteta i sadržaja koji odslikavaju viševekovno bogatstvo tradicije i dinamičan razvoj ove multikulturalne sredine.

Nacionalna ceremonija dodele nagrada pobedničkoj i pratećim destinacijama biće održana u decembru u okviru tradicionalnog godišnjeg događaja koji za svoje saradnike i medije pravi Turistička organizacija Srbije.

Izabrane destinacije u Srbiji biće uvršćene u "Mrežu izuzetnih destinacija Evrope", čiji ciljevi su stvaranje platforme za razmenu dobrih primera iz prakse među nagrađenim destinacijama i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog turističkog razvoja.

Pobednička i prateće destinacije biće promovisane i na međunarodnom planu kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajtova TOS-a, Evropske komisije i društvenih mreža, navodi se u saopštenju.

Stučni žiri su činili predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva kulture i informisanja, akademske zajednice, turističke privrede i medija.


Objavljeno na sajtu mondo.rs »
Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.