Arhiva » Vesti » Press 14.11.2017

Batut: 105 obolelih od malih boginja u Srbiji

Na teritoriji Srbije je od početka oktobra registrovano 105 obolelih od malih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Press utorak, 14. novembar 2017.

Foto:B92.net

Kako navode, među obolelima najmlađa je tromesečna beba, a najstariji ima 48 godina.

Većina obolelih osoba, 91 odsto njih, nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili je nepotpunog vakcinalnog statusa.

Osim toga, u saopštenju se ističe da je od ukupnog broja obolelih 49 odsto bilo hospitalizovano ili je trenutno hospitalizovano.

Kod osam obolelih osoba, registrovana je upala pluća kao jedna od težih komplikacija.

Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra i do 13. novembra na toj teritoriji registrovano je 89 obolelih osoba.

Epidemija je početkom novembra prijavljena i u Beogradu i Bujanovcu, gde je obolelo šest osoba, odnosno dve osobe, a 10. novembra i u Kraljevu.

Od 9. oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije, u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Srbiji.

U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba, kaže se u saopštenju.

Izvor: b92.net


Objavljeno na sajtu pressonline.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Milan Jovanović B92

©2018 Netmark d.o.o.