Arhiva » Vesti » Radio 021 14.11.2017

Gde su Tenisove farme svinja u Banatu?

Dve i po godine od potpisivanja Memoranduma o razumevanju i dve od posete Klemensa Tenisa Srbiji, poznata nemačka mesna industrija Tenis još nije počela da gradi ni prvu od 20 najavljenih farmi svinja u Srbiji.

Radio 021 utorak, 14. novembar 2017.  |  Danas

Kako piše "Danas", deo zemljišta ova kompanija je u julu dobila na korišćenje, i to u blizini sela Banatski Despotovac. Tenisu je na 30 godina dato na korišćenje 2.420 hektara poljoprivrednog zemljišta, na kome bi, prema pisanju medija, trebalo da bude izgrađena i prva farma svinja. Ali dolazak "kralja mesa" ne ide tempom koji je najavljivan još kada je, tada premijer, Aleksandar Vučić septembra 2014. otišao u jednodevnu posetu fabrici u nemačkom gradu Reda.

Aprila 2015, na godišnjicu Vlade, ministar privrede Željko Sertić i predstavnik Tenisa Danijel Notbrok potpisali su Memorandum o razumevanju, a premijer Vučić je tada rekao da je namera kompanije da proizvodi tri miliona svinja. Iz Tenisa su najavili najpre pet farmi u Banatu - Pančevu, Vršcu, Žitištu, Zrenjaninu i Kikindi.

Klemens Tenis je 2016. godine posetio Srbiju kada se sastao sa Aleksandrom Vučićem koji je već bio u trci za predsednika Srbije. Nemački biznismen je poručio kako njegov tim već radi na "projektovanju 10 farmi u Srbiji", te je istakao kako ne dolazi da bi potisnuo srpskog poljoprivrednika, već da bi podstakao proizvodnju svinjskog mesa i izvoz. On je najavio i ulaganje od 300 miliona evra u narednih pet godina.

Uprkos pompeznim najavama ugovor nije potpisan u junu. Ali ni kasnije. Krajem prošle godine ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je da zastoja nema u saradnji, te da će prve farme biti izgrađene u Banatu. U julu ove godine odobreno je da se Tenisu u zakup da 2.420 hektara u opštini Zrenjanin, prenosi "Danas".

Odobrenjem zrenjaninske lokalne samouprave za zakup zemljišta u Banatskom Despotovcu ispunjen je samo jedan od pet zahteva koliko je nemački mesni gigant imao. O ostala četiri Komija je trebalo naknadno da obavesti javnosti. O tome da li su zahtevi Tenisa za ostalih 7.000 hektara zemljišta naišli na odobrenje "Danas" nije dobio od Komisije koja odobrava investitorima zakup.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran ukazuje da je problem sa dolaskom Tenisa, osim što se dugo čeka, i taj što se ne zna da li će doneti novu ili repariranu opremu, novu genetiku, koje će rase da uzgaja, hoće li podići klanicu, fabriku stočne hrane.

"Mnogo je pitanja na koja nemamo odgovore. Saznali smo na kraju da oni nemaju sopstvenu proizvodnju, već da se oslanjaju na dobavljače. Imam velike rezerve prema investitorima u takvim proizvodnjama za koje mi znamo da radimo", dodao je on.

Manjak informacija dovodi do toga da su domaći proizvođači kivni, jer njima, kako kaže Prostran, niko nije ponudio neke dugoročnije ugovore.

"Osim toga, treba se zapitati, šta se sad dešava sa tom zakupljenom zemljom. Ako je 420 evra prosečna cena zakupa po hektaru, da li te hiljade hektara stoje zarobljene? Ili su obrasle u korov? Da li se taj plaća plaća?", zaključuje Prostran.

Autor: Danas


Objavljeno na sajtu 021.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Gde je Tenis?

Danas utorak, 14. novembar 2017.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.