Arhiva » Vesti » RT Kragujevac 14.11.2017

Tribina o zadrugarstvu

RT Kragujevac utorak, 14. novembar 2017.

U Sali Skupštine grada Kragujevca danas je održana velika tribina o zadrugarstvu na nivou Šumadijskog okruga sa ciljem ostvarenja strategije vlade Srbije o širenju zadrugarstva i unapređenju poljoprivrede.

Prezentaciju su organizovali Kabinet ministra bez portfelja za regionalni razvoj i Centr za poljoprivredu u ruralni razvoj.

Sela sve više izumiru i postaju tužna mesta, gde se uglavnom može sresti samo starije stanovnišvo.

Mladi odlaze u grad i čekaju na posao, dok radna mesta u selima stoje kao veliki neiskorišćeni resurs.

Zbog svega ovoga pitanje razvoja i unapređenja zadrugarstva nije samo puka proizvodnja hrane već najbitnije pitanje ne samo za selo već i za državu u celini.

Zadrugarstvo u Srbiji ima tradiciju dugu 170 godina, a Vlada Srbije ima nameru da ovakvim prezentacijama podstakne i pomogne obnovu zadruga, s obzirom da su ovakva udruženja devastirana i ukinuta devedesetih godina.

Dok zadruge budu postojale i srpsko selo će opstajati, jer samo kao objedinjeni, poljoprivrednici mogu da odole svim problemima sa kojima se suočavaju u proizvodnji.

Povoljniji dogovori sa kupcima, zajednička nabavka repromaterijala, plasman robe, objedinjena prodaja samo su neke od prednosti zadrugarstva.

U Srbiji trenutno posluje 500 novoosnovanih zadruga, a Grad Kragujevac je sa Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj ušao u program pomoći poljoprivrednim proizvođačima za formiranje zadruga na ovom području.

Poziv zainteresovanim poljoprivrednicima još uvek važi, jer predviđena sredsta iz budžeta još uvek nisu do kraja raspoređena.

Namera države da pomogne i podstakne na udruživanje pre svega malih poljoprivrednih gazdinstava, pomoći će poljoprivrednicima da dođu do povoljnijih uslova za proizvodnju i time uvećaju svoju zaradu.

Prezentaciji su prisustvovali i zadrugari novoosnovane stočarske zadruge „Kragujevačko stado 2017“.

Na zadrugarstvo treba gledati kao na najbolje poznati sistem za razvoj poljoprivrede i okupljanje vrednih domaćina.

Nezavisnost što se proizvodnje hrane tiče u strateškom je interesu svakog društva, države i nacije, i isključivo opstankom poljoprivrednika kao robnog proizvođača, i njegove porodice može se postići ovaj cilj.

Izveštava novinar RTK Ivan Ganić.


Objavljeno na sajtu rtk.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vlada Srbije Kragujevac

©2018 Netmark d.o.o.