Arhiva » Vesti » Blic 15.11.2017

"U vinu je tajna": Vidi Ognjenović uručena nagrada za životno delo

Danas je u Krnjevu, u impresivnom prostoru "Vinarije Radovanović", uručena četvrta nagrada za životno delo "Podrum Radovanović" književnici Vidi Ognjenović.

Blic sreda, 15. novembar 2017.  |  T. Nježić

Prethodni laureati su Ljubomir Simović, Duško Kovačević i Dragan Velikić, a u nadahnutom obraćanju prisutnima Vida Ognjenović je, između ostalog, rekla:

- Osobena je ova nahgrada kojom se na pravi način oživljava pradavna veza vina i književnosti iz vremena klasične Grčke. Vino je iskonski moćan napitak, čiji se prapočetak meri desetinom milenijuma, koji je uspeo da pobedi sve podele i tabue, da ujedini sve klase, nacije, religije, rase, običajna nasleđa, uzraste. Olako smo poverovali u to da je u vinu istina, koju iz okova oslobađa njegova opojnost. U vinu, međutim, nije istina, to je jezička igra. U vinu je tajna.

Nagrada za životno delo "Podrum Radovanović", koja je ovoga puta pripala Vidi Ognjenović, podrazumeva 300 flaša najboljeg vina, a žiri (Aleksandar Gatalica, Žarko Trebješanin i Živa Đorđević), u obrazloženju ističu da delo ove laureatkinje "kako u teatru tako i u prozi, već godinama je najpouzdaniji skener naših naravi, običaja i zabluda" te da je dobitnica klasik srpske književnosti sa zaokruženim i nezabilaznim opusom.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Grčka

©2018 Netmark d.o.o.