Arhiva » Vesti » Danas 15.11.2017

Izložba o starim zanatima

Danas sreda, 15. novembar 2017.  |  Piše: M.V Piše: Z. V. Piše: M.

U dvorištu depoa Istorijskog arhiva Požarevac, priređena je izložba “Zanatstvo Okruga požarevačkog”, koja će biti otvorena narednih godinu dana.

O tome koliko je zanatstvo bilo razvijeno od sredine 19. do sredine 20. veka, govori podatak da je Požarevac 1836. godine imao čak 305 i 268 dućana. Pola veka kasnije, bilo je 507 majstora, 400 kalfi i 117 šegrta, okupljenih u dvadeset zanatlijskih esnafa, sa 796 članova. Najviše zanatlija nalazilo se u centru grada, u Tabačkoj čaršiji: ćurčije, sarači, sedlari, terzije, abadžije, mumdžije, jorgandžije, lecideri, boltadžije, opančari, krojači...

-U prvoj polovini 20. veka, neke zanatske radionice su proširivanjem proizvodnje i uvođenjem mašinskog parka, postepeno prerastale u prava mala industrijska preduzeća – rekla je Jasmina Nikolić, direktor Istorijskog arhiva Požarevac na otvaranju izložbe. Na izložbenim panoima mogu se videti i stolari, kamenoresci, kovači, fotografi, obućari, staklari, časovničari, mašinbravari, zidari, užari, berberi, frizeri, pekari, voskari... Osim panoa postavljenih na otvorenom, izložba Istorijskog arhiva sadrži i katalog i set fotografija i razglednica. Dokumenta i fotografije prikazane na izložbi “Zanatstvo Okruga požarevačkog”, autorke Dragana Miloradović i Jasmina Živković, prikupljale su iz istorijskih arhiva Požarevca, Srbije, Jugoslavije, Vojvodine i privatnih arhiva.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Požarevac

©2018 Netmark d.o.o.