Arhiva » Vesti » Danas 15.11.2017

Prečišćena voda biće dva i po puta skuplja

Danas sreda, 15. novembar 2017.  |  Piše: M. Pudar

Najgori sastojak zrenjaninske vode jeste organska materija, jer ona daje boju vodi i predstavlja podlogu za razvoj mikroorganizama, a za nju je vezan i štetni arsen kao radikal, objasnio je na tribini Zrenjaninskog socijalnog foruma nekadašnji šef laboratorije JKP "Vodovod i kanalizacija", diplomirani biolog Živojin Đurin.

Prema njegovim rečima, drugi gradovi u Banatu imaju sličan problem, a nisu zabranili upotrebu vode iz vodovoda za piće, pa je pitanje da li je Zrenjanin doveden u zabludu.

- Naši zakonodavci su se zatrčali još krajem devedesetih prošlog veka, kada su doneti ovako rigorozni propisi, stroži nego u Evropskoj uniji i nekim susednim zemljama. Da li ćemo kao grad, na kraju, ispasti smešni, pokazaće vreme. Teško je sa sigurnošću reći da li je izgradnja prečistača uopšte dobar potez i kolika će cena vode biti. Pokazatelji su da će biti dva i po puta skuplja od sadašnjih 29 dinara po kubnom metru, smatra Đurin.

Na tribini je prikazan film posvećen problemu pijaće vode pod nazivom "Zrenjaninski rašomon", koji je podsetio ne samo na višedecenijski problem vode već i na građanske aktivnosti i proteste organizovane sa ciljem da se problem reši. Ovom prilikom moglo se čuti i da je novi prečistač pred dobijanjem upotrebne dozvole, da se investitor obratio Ministarstvu zdravlja jer nije dobijena saglasnost pokrajinske sanitarne inspekcije, a da će se o ceni vode tek odlučivati. Građane je sem cene vode, interesovalo tehnološko rešenje prečistača, gde je zapelo sa dozvolama pa postrojenje ne radi i kakva je mogućnost aktiviranja uličnih bunara, koji ih je nekada bilo 130 u gradu, a za vreme bombardovanja 1999. godine pokazali su se značajnim za vodosnabdevanje.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Banat

©2018 Netmark d.o.o.