Arhiva » Vesti » Radio 021 18.11.2017

Planira se urbanizacija dela Sremske Kamenice

Na području Kipa u Sremskoj Kamenici planira se izgradnja objekata porodičnog stanovanja, predškolske ustanove, osnovne škole, kao i sportskih i turističkih objekata.

Radio 021 subota, 18. novembar 2017.  |  Zoran Strika

Kako se može videti u Konceptualnom okviru plana detaljne regulacije, koji je trenutno na ranom javnom uvidu, gradiće se prostori za kulturu, turizam, ugostiteljstvo, osnovnu školu i slično. U dokumentaciji se navodi da je reč o "izuzetno atraktivnom području sa izvanrednim položajem i prirodnim vrednostima".

"Atraktivnost ovog područja i neposredna blizina grada doprineli su da se, pored vinogradarskih i vikend kuća koji su bili građeni u prethodnom periodu, danas intezivno grade objekti porodičnog stanovanja reprezentativni po oblikovanju i kvadraturi, kao i objekti poslovanja", stoji u dokumentaciji.

Ovo naselje trenutno ima oko 700 stanovnika, ali njegov kapacitet prevazilazi više od 4.000 ljudi. Jedan od razloga za nova urbanistička rešenja je i to što je u poslednjih 10-ak godina, kada je i napravljen prvi plan, došlo do povećanog naseljavanja područja Kipa.

Ipak, oni koji žive u ovom naselju, suočavaju se sa mnogim problemima, od kojih je najveći saobraćaj. Ulice su uske, pretežno sa jednom kolovoznom trakom i bez kolovozne konstrukcije. Tokom zimskog perioda određen broj ulica je nepristupačan zbog velikih uzdužnih nagiba, čime je onemogućeno kretanje komunalnih i urgentnih službi. Problem su takođe i neizgrađeni trotoari i biciklističke staze.

Planom je obuhvaćeno 96 hektara zemljišta, a najveći deo, gotovo 60 hektara, namenjen je za porodično stanovanje. Predviđa se da uz Staroiriški put bude izgrađena predškolska ustanova, dok bi se uz potok izgradila osnovna škola kapaciteta za oko 700 učenika.

Uz Fruškogorski put, kao centralnu saobraćajnicu, i Staroiriški put, planira se izgradnja objekata za trgovinu, uslužno zanatstvo, uslužne delatnosti, a akcenat je na turizmu, ugostiteljstvu, sportu i prirodnim vrednostima.

Kako se može pročitati u planu, do izgradnje kanalizacione mreže i vodovodne mreže potrebno je posvetiti pažnju odvođenju komunalnih otpadnih voda, koje se upuštaju u septičke jame, ali se ističe i to da se u Malokamenički potok ne smeju ispuštati otpadne vode.

Detaljan plan možete da pročitate i pogledate OVDE.

Autor: Zoran Strika


Objavljeno na sajtu 021.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.