Arhiva » Vesti » Radio 021 19.11.2017

Danas predsednički i parlamentarni izbori u Čileu

Bivši predsednik Čilea Sebastijan Pinjera glavni je kandidat za pobedu na predsedničkim izborima, zakazanim uporedo sa parlamentarnim, koji se održavaju u nedelju.

Radio 021 nedelja, 19. novembar 2017.  |  Tanjug

Kako navodi agencija AP, oslabljena ekonomija i druge nedaće centrističko levičarske vlade sadašnje predsednice Čilea Mišel Bašele, "podgrejali" su sećanja na Pinjeru, koji je poziciju predsednika napustio sa vrlo lošim ugledom.

Pinjera je obećao da će pokrenuti "agresivan" investicioni plan, kako bi se izborio sa usporenom ekonomijom, koja beleži godišnji rast od 1,5 odsto pod trenutno predsednicom.

Pinjeri u korist može ići i slab odziv, jer je glasanje ove godine na dobrovoljnoj bazi, nasuprot izbora 2012. godine, kada je bilo obavezno.

Dekan Univerziteta u Santijagu, Marselo Melja, ocenjuje da će Pinjera pobediti "jer levičarske vlade nisu uspele da ispune svoja obećanja i probudile su prevelika očekivanja".

Anketa sprovedena u septembru i oktobru ukazuje na to da Pinjera ima dvostruku prednost nad najbližim protivnikom, ali da mu i dalje fali do 50 odsto podrške, pa je i više nego izvesno da će biti i drugog kruga.

"Ljudi baš i ne vole Pinjeru, ali to vide kao brak iz koristi. Misle da Pinjera može da postigne ekonomski rast i poveća zaposlenost, tako da čak i da ga ne vole, odlučni su da ga izaberu za predsednika u drugom krugu", rkeao je politikolog Patrisio Navia sa Univerziteta u Njujorku.

U nedelju, uporedo sa predsedničkim izborima, održaće se i izbori za gornji i donji dom Kongresa.

Autor: Tanjug


Objavljeno na sajtu 021.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

U Čileu danas parlamentarni i predsednički izbori

Blic nedelja, 19. novembar 2017.

©2018 Netmark d.o.o.