Arhiva » Vesti » Večernje novosti 20.11.2017

Škola gradi mini-mlekaru

Obrazovna ustanova sa Domom učenika- ponos zlatiborskog i moravičkog okruga

Večernje novosti ponedeljak, 20. novembar 2017.  |  T. PAUNOVIĆ

Poljoprivredna škola "Ljubo Mićić" sa Domom učenika će od septembra iduće godine imati i mini-mlekaru. Objekat od 150 kvadrata zida preduzeće "Graditelj" iz Ivanjice i to će koštati pet miliona dinara, a po pola novca su obezbedili Ministarstvo privrede i lokalna samouprava. Po završetku gradnje, biće potrebna još dva i po miliona dinara za nabavku i instaliranje tehnološke linije.

- Sve bi trebalo da bude gotovo do početka nove školske godine, do kada očekujemo i odobrenje Ministarstva prosvete za uvođenje novog smera za obrazovanje proizvođača i prerađivača mleka - kaže direktor Kojo Bošković. - U Zlatiborskom i Moravičkom okrugu ima mnogo mlekara, ali je nedovoljno stručnih kadrova, a dodatni motiv nam je i to što u požeškom kraju već ima sedam, a u školi jedno stado alpskih koza iz donacije fondacije "Ana i Vlade Divac" i lokalne samouprave. Ta stada će se umnožavati, a vlasnike već muči plasman mleka i očekujemo da naša mlekara reši problem otkupa, prerade i plasmana. Inače, trenutno školujemo 300 učenika za zanimanja poljoprivredni i veterinarski tehničar, rukovalac i mehaničar poljoprivredne mehanizacije, te mesar, pekar, cvećar i vrtlar.

PONOS

POLjOPRIVREDNA škola ima ekonomiju od 80 hektara, te povrtnjak, rasadnik, pekaru i štale u kojima đaci gaje krupnu stoku i živinu. Tu su i hladnjača, i savremena mehanizacija, pa se tako obezbeđuje hrana za Dom učenika u kojem boravi oko 200 učenika iz drugih opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, ali i sa severa Crne Gore i iz BiH. Bude, saznajemo, i tržnih viškova za kojima uvek vlada velika potražnja.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Zlatibor

©2018 Netmark d.o.o.