Arhiva » Vesti » Danas 21.11.2017

Šarčević: Raspisaćemo konkurs za članove koje imenuje Ministarstvo

Danas utorak, 21. novembar 2017.  |  Piše: V. Andrić Piše: Danas On

Novi saziv Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje verovatno će biti formiran pre isteka zakonskog roka od šest meseci.

Za izbor sedam članova Saveta koje predlaže Ministarstvo prosvete biće raspisan konkurs i cela procedura će biti javna. U ovom trenutku se privodi kraju procedura za izbor Nacionalnog prosvetnog saveta. Čekamo da još četiri, pet asocijacija predlože kandidate, kako bismo taj posao završili - kaže za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On nije želeo da komentariše ostavku aktuelnog predsednika Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Dejana Popovića već je rekao da će do formiranja novog saziva, Savet nastaviti da vodi neko od postojećih članova.

Popović je podneo ostavku na dosadašnju funkciju nezadovoljan rešenjima iz aktuelnog Zakona o visokom obrazovanju, kao i zbog činjenice da nisu usvojene sugestije Nacionalnog saveta iznete tokom javne rasprave.

- Profesor Popović je od svih članova Nacionalnog saveta najviše radio na zakonu, bio je u komisiji za izradu zakona i sve vreme davao predloge od kojih su neki usvojeni, ali većina nije. On se oseća odgovornim pred kolegama jer ispada da ništa nije uradio, ali nije ni mogao, tako da potpuno razumem zašto je podneo ostavku - kaže za Danas Miodrag Popović, generalni sekretar Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, dodajući da će postojeći saziv gledati da završi započete poslove do izbora novih članova, što će, po njegovoj oceni, verovatno ubrzo uslediti.

Dejan Popović je kao predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, zajedno sa predsednikom SANU Vladimirom Kostićem i predsednikom KONUS-a Vladimirom Bumbaširevićem, potpisnik pisma upućenom ministru prosvete, u kojem je ukazano na neka loša rešenja Zakona o visokom obrazovanju. Ove institucije tražile su izmenu ili izradu novog zakona, jer smatraju da je velikim uplivom izvršne vlasti u oblast visokog obrazovanja ugrožena autonomija univerziteta. NJihov zahtev podržalo više od 1.377 predstavnika akademske zajednice i drugih građana koji su potpisali peticiju, u kojoj se traži i da se zaustavi primena i drugih obrazovnih zakona i počne rad na izmenama tih dokumenata.

Objašnjavajući zašto univerziteti nisu bili glasniji u toku pripreme Zakona o visokom obrazovanju, iz inicijativnog odbora za osnivanje udruženja profesora i istraživača, odakle je pokrenuta peticija, kažu da je "akademska zajednica delovala kao i uvek do sada, na institucionalni način po procedurama propisanim zakonom".

- Institucije su poslale svoje primedbe tokom javne rasprave. Nacionalni savet za visoko obrazovanje, koji je po zakonu nezavisno telo i daje mišljenje po pitanju zakonskih promena u ovoj oblasti, dostavio je zamerke na skoro svaki promenjeni član. U normalnim okolnostima, ovakvo institucionalno delovanje bilo bi dovoljno i odslikavalo bi potrebno uvažavanje mišljenja akademske zajednice. U postupku koje je sprovelo Ministarstvo prosvete mišljenje struke je ignorisano - kažu u inicijativnom odboru.

Na pitanje koliko je realno da Ministarstvo prihvati njihove zahteve, iz odbora poručuju da peticija neće biti upućena samo Ministarstvu kao direktnom predlagaču, već svim državnim organima u lancu donošenja zakona.

- Nemamo nameru da odmeravamo da li je i koliko nešto realno, već je važno da se naši zahtevi čuju, da objasnimo građanstvu zbog čega usvojena zakonska rešenja predstavljaju strahovit udar na obrazovnu politiku, a samim tim da pojasnimo dalekosežne posledice koje novi zakoni mogu imati na kvalitet obrazovanja i razvoj društva. Za početak, važno je da dignemo glas i upoznamo javnost da akademska zajednica nije bila suštinski i uvaženi učesnik u kreiranju obrazovnih zakona - kažu u inicijativnom odboru.

Ministar prosvete nije želeo da komentariše peticiju.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.