Arhiva » Vesti » Radio 021 29.11.2017

Danas maraton dopunjavanja biografija ličnosti iz SFRJ

Vikimedija Srbije i Muzej Jugoslavije organizuju danas uređivački maraton u pisanju i dopunjavanju biografija znamenitih ličnosti iz perioda SFRJ na Vikipediji na srpskom jeziku.

Radio 021 sreda, 29. novembar 2017.  |  Tanjug

Maraton će se održati simbolično na nekadašnji Dan republike u Muzeju Jugoslavije, a članci na srpskoj jezičkoj verziji Vikipedije biće ilustrovani i fotografijama iz fundusa te institucije.

Akciji se pridružuje i Istorijski arhiv Jagodine, koji će za viki projekte donirati političke plakate iz ovog perioda.

Urednici Vikipedije, volonteri Vikimedije Srbije i zaposleni u Muzeju Jugoslavije okupiće se danas kako bi zajedno unapredili članke na Vikipediji na srpskom jeziku o znamenitim ličnostima iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Zajedničkim radom ustanovljeno je da mnoge biografije nedostaju na Vikipediji, a da Muzej poseduje adekvatnu literaturu, koja je osnova za građu članaka, kao i fotografije za ilustraciju.

Uređivački maraton je zvanični početak dugoročne saradnje između Muzeja i Vikimedije, a nastaviće se programom Vikipedijanac stažista koji će biti realizovan u ovoj ustanovi u narednih mesec dana.

Urednik Vikipedije sa iskustvom radiće u ovoj instituciji kulture na digitalizaciji materijala od enciklopedijske vrednosti, koji će se potom naći na Vikipediji i drugim viki projektima, ali će pružiti i obuku zaposlenima za samostalni rad u viki okruženju, kao i na unapređenju članaka na Vikipediji na srpskom jeziku.

Saradnja Muzeja Jugoslavije i Vikimedije Srbije deo je GLAM programa (Galleries, Libraries, Archives, Museums) koji srpski organak Zadužbine Vikimedija sprovodi u Srbiji. U pitanju je dvosmerna saradnja sa institucijama kulture u unapređenju dostupnosti riznice kulturnog nasleđa naše zemlje na internetu, odnosno na Vikipediji.

Autor: Tanjug


Objavljeno na sajtu 021.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Jugoslavija Jagodina

©2019 Netmark d.o.o.