Arhiva » Vesti » RTS 06.12.2017

Potpisani protokoli o saradnji nacionalnih institucija kulture Srbije i RS

Na osnovu Memoranduma o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske za period 2017-2021. godine danas su u Banjaluci potpisani protokoli o saradnji između nacionalnih institucija kulture dve zemlje.

RTS sreda, 6. decembar 2017.
RTS: Potpisani protokoli o saradnji nacionalnih institucija kulture Srbije i RS

Protokol o saradnji u oblasti informacionih sistema nepokretnih kulturnih dobara potpisan je između Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa, a o digitalizaciji kulturnog nasleđa između Muzeja Vojvodine i Muzeja Republike Srpske.

O razmeni obaveznog primerka protokol je potpisan između Narodne biblioteke Srbije i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Potpisan je i protokol između Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Pomoćnik ministra kulture Srbije za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Dejan Masliković istakao je da je suština potpisanih sporazuma u intenziviranju i uspostavljanju konkretne saradnje i zajedničkog delovanja u kulturi.

"Protokoli stvaraju mogućnost da informacioni sistemi razvijeni za upravljanje pokretnim i nepokretnim kulturnim dobrima budu jedinstveni, a razmena obaveznog primerka publikacija dve Narodne biblioteke predstavlja strateško opredeljenje", rekao je.

Masliković je ocenio da saradnja na polju umetnosti predstavlja upotpunjavanje kulturne scene dve zemlje.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Dane Malešević takođe smatra da će potpisani protokoli značajno unaprediti oblasti kulture na koje se odnose, a samim tim celokupan kulturni sistem.

Malešević je podsetio da je Memorandum o saradnji između dva ministarstva potpisan u cilju stvaranja boljih uslova za dalje jačanje kulturne razmene i uspostavljanja direktnih kontakata između nacionalnih ustanova kulture iz svih oblasti umetnosti i kulturnog nasleđa, sa posebnim akcentom na redovnu razmenu programa i projekata između ustanova kulture, koji su regulisani zaključivanjem ovih protokola.

Delegacija Ministarstva kulture i informisanja sa predstavnicima nacionalnih institucija kulture se nalazi u dvodnevnoj poseti Republici Srpskoj.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.