Arhiva » Vesti » Danas 07.12.2017

Urnebesna tama postkolonijalnog društva

Danas četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Piše: A. Ćuk Piše: A. Ć. Piše:

Posle "Urnebesne tragedije" u Ateljeu 212 sutra će premijerno biti izvedena predstava "Urnebesna tama", prema tekstu Volframa Loca a u režiji Jovane Tomić.

- Loc je nemački savremeni dramski pisac i pesnik po čijim su tekstovima izvođene i nagrađivane predstave širom sveta. Između ostalih važnih festivala, upravo je "Urnebesna tama" pobedila na 50. jubilarnom Bitefu - podsetio je dramaturg Dimitrije Kokanov.

On je skrenuo pažnju da je Atelje ovim komadom želeo da pristupi na nestandardan način dramskom pozorištu i da su se rediteljka Jovana Tomić i koreografkinja Maja Kalafatić stvarajući ga najviše usmerile na istraživanje izvođačkog - glumčevog tela u odnosu na dramski tekst.

- Predstava je, na neki način, poluplesna, ali dramska i veoma aktuelna posebno u ovom trenutku. "Urnebesna tama" se bavi problemima postkolonijalnog društva i društvene drugosti u odnosu na zapadni evropocentrični diskurs - ukazao je Kokanov, dodajući da je "naročito važno to što se ovaj tekst danas igra upravo u Srbiji".

Prema njegovim rečima, Volfram Loc, kao evropocentričan Nemac, autoironično i autorefleksivno stalno komentariše svoju dominantnu poziciju u odnosu na sve fenomene društvene drugosti koje on opaža iz evropocentrične pozicije, ali unutar tog komada se zapravo bavi pitanjima Bliskog istoka, Somalije, ali i Srbije, a jedan od junaka komada jeste Srbin.

- U tom smislu je ovde samo otvorena jedna pukotina i dat narativni prostor da se i mi možemo identifikovati s ovom temom i tumačiti je kroz pogled nekoga koji ima dominantnu poziciju u odnosu na nas. Tekst nam je na više načina blizak - zaključio je Kokanov.

Rediteljka Jovana Tomić je kazala da je proces stvaranja ove predstave za nju bio zanimljiv, naporan, inspirativan. Autorski tim čini i glumačka postava: Ana Mandić, Dejan Dedić, Jovana Stojiljković, Marko Grabež, Ivan Mihailović i Vučić Perović. Kompozitor je Draško Adžić, a kostimografkinja Darinka Mihajlović.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Duh kolonijalnog sveta na sceni Ateljea 212

Večernje novosti četvrtak, 7. decembar 2017.

©2018 Netmark d.o.o.