Arhiva » Vesti » Večernje novosti 07.12.2017

Duh kolonijalnog sveta na sceni Ateljea 212

u Ateljeu 212 premijera komada Volframa Loca "Urnebesna tama". Tomićeva: Upotrebljavamo telo u građenju karaktera

Večernje novosti četvrtak, 7. decembar 2017.  |  V. V. S.

POSLE "Urnebesne tragedije" ulazimo u "Urnebesnu tamu", ali sa nadom da će nas ova predstava ugrejati i dati puno svetlosti našoj publici - ovim rečima Branimir Brstina, upravnik Ateljea 212, najavio je novi naslov na repertoaru kuće.

Pročitajte još: Završen “Grafest”: Prikazan visok nivo produkcije

Komad "Urnebesna tama" Volframa Loca (režija Jovana Tomić) sutra je premijerno na Sceni "Petar Kralj" Ateljea 212. Ova savremena nemačka drama prvi put se izvodi u u srpskom teatru, mada je ovdašnjoj publici poznata u inscenaciji reditelja Dušana Parižeka - njegova predstava prošle godine pobedila je na Bitefu.

Između ostalog, komad se bavi problemima kolonijalnog i postkolonijalnog društva, kao i kapitalističkog i imperijalističkog diskursa zapadnog sveta u savremenom društvu. Loc se posvećuje istraživanju otvorene forme dramskog teksta, nudeći ga kao materijal za scensko modelovanje.

Pročitajte još: Biković: Dosadno je igrati pozitivce

- Želeli smo da u jednoj dramskoj predstavi upotrebimo glumačko telo i sve njegove mogućnosti u građenju karaktera - objašnjava rediteljka Jovana Tomić. - Glumci su sve vreme na sceni, a dramski momenat je ravnopravan sa plesnim.

Narativ "Urnebesne tame" predstavlja putovanje dva nemačka vojnika kroz zabiti nekog divljeg sveta, sa namerom da izvrše vojni zadatak - likvidaciju trećeg kolege. Oni se susreću sa različitim predstavnicima sveta "kulturalne drugosti": italijanskim kapitalistom, srpskim ratnim profiterom, katoličkim sveštenikom razvratnikom, divljim ljudima, somalijskim piratima. Zapravo, žrtvama kolonijalne politike koju ovi putnici prikazuju u svojoj iskrivljenoj recepciji sveta...

GLUMAČKA EKIPA

U predstavi igraju Ana Mandić, Dejan Dedić, Jovana Stojiljković, Marko Grabež, Vučić Perović i Ivan Mihailović. Koreografkinja je Maja Kalafatić, dramaturg Dimitrije Kokanov, kompozitor Draško Adžić.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Urnebesna tama postkolonijalnog društva

Danas četvrtak, 7. decembar 2017.

Ključne reči

Petar Kralj Nemačka

©2018 Netmark d.o.o.