Arhiva » Vesti » Jugmedia 07.12.2017

Rasprava na ivici pristojnosti i reči koje se nikada nisu čule

Jugmedia četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Jugmedia

Predstavnici vlasti i opozicije nisu danas mogli da se slože ni oko čega u vezi sa predlogom budžeta za 2018. godinu, a tokom skupa tenziju je podiglo dvoje opozicionara svojim opaskama i ocenama, uglavnom na račun gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, koje se retko, ili nikada nisu čule u skupštinkoj sali.

Izveštač o predlogu budžeta Dalibor Tričković, šef Odeljnja za finansije u lokalnoj samoupravi, ponovio je da je budžet planiran na realnim osnovima sa prihodima od 3.975.173 dinara, od čega nešto više od 1,4 milijarde su takozvana ustupljena sredstva, 898 miliona izvorni prihodi, a milijarda dinara transferna sredstva, dok su rashodi planirani u istoj ravni sa prihodima.

Tričković je do detalja dao načine na koji će se trošiti prihodi, što se moglo videti i na video bimu, ali malobrojni opozocionari, zapravo Predag Mitrović, potpredsednik Dveri, koji je, kao i prošle godine bio glavni kritičar, je ocenio da u toj strukturu nema mesta za kapitalne investiceije, da su drastično smanjenja sredstva za zaštitu životne sredine, te da zarade zaposlenih učestvuju sa 31,55 posto, što je, ocenio je, prevelki procenat.

Mitrović je kazao da su zatvaranjem arterskih bunara počele poplave podruma u Leskovcu

On se vratio i na prošlogodišnju raspravu i budžetske planove, rekavši da mnogo toga nije realizovano, a na šta je on tada upozoravao.

„Ovde se javlja ozbiljan problem a to je zadovoljenje lica koja će doneti glasove…Ovde je dat dokument kao da se radi o tri različita grada“, rekao je, a nešto kasnije pomenuo i izvođače radova na infrastrukturi „koji finansiraju političku stranku“.

Prisutne u sali, a većinu su činili direktori, šefovi odeljenja i korisnici budžeta pitao je da li neko sme gradonačelniku, koga je u jednom momnetu nazvao – poglavicom, da kaže da greši, pa konstatovao da – ne sme.

Mitrović je kazao da je rezultata vođenja takve politike gubitak oko 5.000 ljudi.

„Najveći uspeh mladih ljudi je da opobegnu iz ovoga grada, a njihovim odlaskom pada cena stambenog prostora i postajemo meta albanskog kapitala, koji ima interes u ovom kraju“, kazao je.

Tokom nekoliko javljanja, pominjao je „politički poltronizam“ prema Beogradu, opasnost od privatizacije javnih preduzeća, postavljao je više puta pitanje šta je sa ranijim kapitalnim projektima, poput gradskog trga, linije mulja, koja je kasnije bila povod za dalju raspravu, zatim o koncertnoj dvorani, sportskoj hali Partizan, rekavši da ovoga momenta stoji započetih i nedovršenih 12 kapitalnih projekata u gradu

Pitao je gde je novac u iznosu od 350 miliona dinara kojim će se, kako je konstatovano u predlogu budžeta, pokriti 209 miliona dinara deficita.

I tada je neočekivano podigao tenziju i pomenuo nešto o čemu do sada javno niko nije govorio jer se radi o ličnom gubitku.

„Gde ih čuvate tih 350 miliona dinara“, pitao je Mitrović, inače doktor ekonomskih nauka.

Mitrović i Cvetanović su, inače, jedno vreme zajedno bili u SRS-u, kada je Cvetanović bio čelnik te stranke u Leskovcu

Na to pitanje reagovao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je, za razliku od prošle godine ležernije i samo povremeno odgovarao na pitanja, ali i opaske, odgovorivši: „U vašoj banci sigurno nisu“.

„Onda u vikendici koja je izgorela, gde“, pitao je Mitrović.

Usledio je odgovor: „Pa ako ste je vi zapalili…“, nije stigao da završi rečenicu gradonačelnik, a Mitrović je je kazao: „Nisam bio te sreće“, na šta je Cvetanović zatražio da se ova Mitrovićeva neumesna rečenica upamti.

Predlog budžeta kritikovala je i Olivera Jović, kao predsednica Udruženja malih preduzetnika i kao funkcionerka Pokreta Dosta je bilo, pa je u jednom momentu povišenim tonom rekla da sastavljače budžeta treba da bude sramota što se velike svote novca izdvajaju za strane kompanije, navodeći primer nekadašnje Sintetike u kojoj će se smestiti „Džinsi Srbija“, dok se domaći privrednici zapostavljaju.

Gradonačelnik je ponovio da će zgrada Partizana biti završena naredne godine jer su odobrena sredstva iz Vlade Srbije od 60 miliona dinara

„Da ste po 10.000 evra dali nekom pekaru, obućaru…, danas grad ne bio bio u katastrofalnom stanju, a on to jeste i vi to znate gradonačelniče“, rekla je, dodavši da se za leskovačko preduzetništvo izdvaja nula dinara.

Ona je zatražila da „se javno vrši vlast“, odnosno, da se uvede praksa da se do 10. u mesecu prezentuju izveštaji o tome kako se troši budžet, uz ocenu da bi hiljade zaposlenih moglo da priprema takve uzveštaje.

„Ako su sposobni da tvituju i fejsbukuju, onda treba da znaju da rade i u excelu“, rekla je.

Uz molbu da ne podiže ton, Cvetanović je kazao da je Jovićeva prošle godne tri dana bila deo lokalne samouprave i da nije htela da nastavi da radi zbog privatnog posla. „A bili ste u prilici da implementirate sve vaše znanje“, rekao je.

Inače, gradonačelnik Cvetanović je objasnio da je do povećanja sredstava za primanja zaposlenih došlo zbog toga što se na nivou države planira povećanje zarada od 10 posto, da je u međuvremenu došlo i do poevećanja cene rada, a da leskovačka lokalna samouprava svake godine putem prirodnog odliva ili sporazumno smanji broj zaposlenih od 30 do 50 ljudi.

„Ako ste pratili, to prizanju i nadležni iz republike, leskovačka lokalna samouprava ima uvek 10 posto manji broj zaposlenih od dozvoljenog maksimuma“, kazao je.

Pošto je bilo primedbi i o nepopisanoj gradskoj imovini, Cvetanović je naveo da je 2014. godine bilo popisano svega 5 objekata, a danas oko 600. Odgovarajući takođe na primedbe, on je pojasnio da se za uređenje ulica u romskim naseljima konkurisalo kod inostranih fondova za sumu od 300 miliona dinara, ali da taj projekat nije prošao samo za jedno mesto zbog toga što ne postoji gradski kolektor, dodajući da je projekat u međuvremenu unapređen i da je lično on odgovoran za te ulice.

Inače, oko tog kolektora se takođe vodila rasprava.

Cvetanović je obavestio prisutne da je upravo danas u Beogradu potpisan sporazum po kome će republička vlada finansirati kompletnu izgradnju gradskog kolektora u etapama, pa će tako u ovoj godini u leskovački budžet za te potrebe stići 180 miliona, naredne 360, a 2020. dodatnih 60 miliona, s procenom da će novi kolektor od 5,5 kilometara do Fabrike za prečišćavanje vode, biti gotov 2019. godine.

Cvetanović je kazao da je takođe danas poptisao ugovor s američkom kompanijom o izgradnji fabrike u Leskovcu koja će zapošljavati oko 2000 radnika, ali je ponovo istakao da ga taj ugovor obavezuje da ne iznosi detalje

Nastala je zbrka oko linje mulja, koji je prethodno pomenuo Mitrović. Uprkos tome što je Cvetanović kazao da je on lično potpisao ugovor sa ministarkom Zoranom Mihajlović o izgradnji linije mulja, šef odborničke grupe opozcione SDS Nenad Zdravković tvrdio je da je za liniju mulja kriva SPS, s obzirom da je njen čovek vodio preduizeće Vodoovd, dodavši da je reč o sada koalicionom partneru SNS.

Cvetanović je kazao da je reč o krivici za stari gradski kanalizacioni kolektor, koji je, inače, skapao u zemlji, a ne o liniji mulja, pri tom objašnjavajući da odgovornost snosi i DS jer je tada bila u vlasti sa socijalistima. Precizirao je da se ne radi o DS na čijem je čelu bio nekadašnji gradonačelnik Slobodan Kocić, već o njegovim prethodnicima.

Posle javne rasprave, na kojoj smo primetili samo jednu građanku, a ona je, izgleda došla da iznese lični problem, održana je sednica Gradskog veća na kojoj je u plan javnih nabavki ušla suma opredeljena iz republičkog budžeta za izgradnju gradskog kolektora.

Milica Ivanović.


Objavljeno na sajtu jugmedia.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Leskovac Budžet

©2018 Netmark d.o.o.