Arhiva » Vesti » Kamatica 07.12.2017

Kvadrat upola cene, subvencija države i povoljni kredit

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je projekat državne stanogradnje, namenjen prvenstveno pripadnicima vojske, policije, mladim naučnicima i mladim bračnim parovima, koji bi omogućio da kvadrat u Beogradu košta oko 550 evra, a u drugim mestima od 450 do 470.

Kamatica četvrtak, 7. decembar 2017.  |  novosti

Vučić je rekao da bi, “uz pomoć države i lokalne samouprave, kvadrati stana mogli da imaju tu cenu”, i dodao da je za realizaciju potrebno desetak godina, ali da bi prvi rezultati mogli da se vide već za tri godine.

- Za stan od 60 kvadrata trebalo bi da se izdvoji oko 30.000 evra i to tako što bi subvencija države bila 3.000, kupac bi platio 3.000 evra, a onda bi ostatak isplaćivao kroz kredit, uz mesečnu ratu od oko 125 evra u prvih 25 godina i oko 50 evra - u poslednjih pet godina, rekao je Vučić.

Predsednik je, međutim, naglasio da bi uslov za kupovinu ovakvih jeftinih stanova bio da u narednih 15-20 godina mora da se ostane i radi u Srbiji.

On je dodao da bi za oko dva milona kvadrata bilo potrebno oko milijardu evra investicija.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da je za tri godine moguće izgraditi dva miliona kvadrata stambenog prostora. Mihajlovićeva je navela za „Blic“ da Vlada Srbije ima novca da podrži masovnu stanogradnju i da bude njen garant.

- Za Vladu ne postoji bolje i mudrije ulaganje od ulaganja u građevinsku industriju i gradnju stanova. Svaki dinar uložen u ovako velike projekte, kakav je izgradnja dva miliona kvadrata za pripadnike vojske, policije, ali i za mlade bračne parove i naučnike, višestruko se vraća i dodatno pokreće našu privredu.


Objavljeno na sajtu kamatica.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Vaskrsli stanovi

Danas četvrtak, 7. decembar 2017.

Ovo su lokacije - gde niču stanovi od 550 EUR/m2?

B92 četvrtak, 7. decembar 2017.

Vučić reciklira neispunjena obećanja

Danas četvrtak, 7. decembar 2017.

©2018 Netmark d.o.o.